Всъщност не е нужно да е дори забравен, а просто

...
Всъщност не е нужно да е дори забравен, а просто
Коментари Харесай

Новият хит е добре забравеният стар: как сериалите върнаха няколко поп класики

Всъщност не е нужно да е даже пропуснат, а просто чужд за избрана аудитория. Една от най-известните песни на Кейт Буш, Running up That Hill от 1985 година, се завърна в класациите през юни, реализира невиждан за над 40-годишния креативен път на Буш триумф в Съединени американски щати и последователно се изкачи към върха на английския чарт предходната неделя.

Причината: потреблението на песента в някои от най-напрегнатите моменти в четвъртия и заключителен сезон на сериала Stranger Things, един от най-големите триумфи на Netflix и един от най-явните образци за попкултурната носталгия към 80-те години.

Успехът води и до все по-голямо внимание и към албума ѝ от този интервал, Hounds of Love, а милиони фенове, които са родени надалеч след първата вълна на известност на Running up That Hill, за първи път откриват музиката на Кейт Буш. Размяна на известия като " Коя е тя, коства ли си да я чувам или всичко е просто звук? ", последвано от отговор " Тя е една от най-влиятелните реализатори на всички времена, изслушай всичко " са постоянно срещани в мненията из YouTube и Twitter.

Това е изключително събитие и поради самия профил на Кейт Буш като енигматична изпълнителка, която се появява обществено единствено когато е нужно: албумите ѝ излизат сред дълги интервали на пауза и очакване (последният ѝ албум е от 2011 г.), тя е единствен композитор и продуцент на плановете си (артистичният надзор се отплаща: всички доходи от сегашната известност на песента отиват към нея), изявите ѝ онлайн са изключителна необичайност:
Реклама
През годините песента в действителност на няколко пъти е била припомняна, само че по-скоро около множеството кавъри от имена като Placebo (чиято версия идва в основен миг от известния през 2000-те сериал The OC и участва също в Big Little Lies и How To Get Away With Murder), Chromatics, Georgia, First Aid Kit, Car Seat Headrest.

" Ако песента ти е велика, тя постоянно ще откри своята аудитория ", споделя пред " Капитал " Шон Адамс, музикален публицист, създател на един от най-старите музикални уеб сайтове - Drowned in Sound, по-късно издател, управител на обществените канали на BBC и сега съветник. Към сегашен миг това е едно по-скоро непопулярно мнение, когато от ден на ден се счита, че триумфът може да е единствено артикул на нападателна реклама, калкулирано позициониране, все по-голямо отношение към музиката като към " наличие " - разследване от също по този начин дребното доходи от стрийминг платформите към музикантите и свиващите се доходи от турнета сред 2020 и 2021.

Но съгласно Адамс случаи като този със Strangers Things демонстрират друга наклонност: че публиката не се интересува наложително от това какво е съвременно. Слушателите търсят нещо качествено, без значение към какъв интервал принадлежи. За него триумфът на Кейт Буш през 2022 година потвърждава, че същински положителната музика в никакъв случай не остарява. Той вижда тактиките по какъв начин да се владее " стопанската система на вниманието " на слушателите - от непрекъснато наличие в плейлисти с издаване на сингъл всеки месец до албума до ангажиращо публиката наличие в Tik-Tok - са мощно надценени.

" А по отношение на сериалите - да вземем за пример " Анатомията на Грей " изпрати в космоса Snow Patrol с включването на Chasing Cars, същият сериал оказа помощ и на Имоджен Хийп. Саундтраците на филми като " Черната пантера " и " Здрач " се трансфораха в културни явления. Задачата на акциите на огромните лейбълите е да изградят верига сред слушателя - песента - изпълнителя, само че не е като към всеки реализатор да има бюджет, който да сътвори нужния звук. Саундтраците са метод да трансфорат тези връзки в същински функционални. Но вместо да съпоставяме нова и остаряла музика, мисля, че по-важното е да помним в какво тъкмо се състои силата на музиката и какъв брой добър резултат може да се получи, в случай че тя уцели подобаваща публика в вярното време, с верния маркетинг. "
Реклама
Stranger Things усъвършенства статистиките и на различен шлагер от 80-те години: реге класиката Pass the Dutchie на британско-ямайската група Musical Youth, която в сериала следва един от новите герои, постоянно напушения Аргайл. Песента е един от знаците на зараждащата се музикална сцена измежду имигрантските общности на Англия в края на 70-те и началото на 80-те. Видеото става един от първите шлагери по MTV, a режисьор е Дон Летс, документирал в това време пънк епохата с клиповете си.

Сериали и филми и преди са успявали да изкарат песни, основани през десетилетия, на върха: R n` B стандартът Stand By Me на Бен Е. Кинг от 1961 година получи нов живот около едноименния филм на Роб Райнър по Стивън Кинг от 1986 година, What a Wonderful World на Луис Армстронг от 1967 година в действителност не се води измежду огромните му шлагери до излизането на " Добро утро, Виетнам " (1987). Something in My Way на Nirvana, ария от Nevermind, само че в никакъв случай издавана като сингъл, влезе в класациите по-рано тази година поради новия " Батман ".

С възходящата известност на сериалите като на конкурентни на киното като качество, дребният екран също стартира да прави сходни огромни пробиви: преди съвсем десетина година финалът на Breaking Bad показа на напълно ново потомство Baby Blue, позабравена ария на уелската рок група Badfinger от 1971 година, а поради сериала DLZ е към момента измежду най-слушаните песни на TV on the Radio, една от водещите пробни групи на 2000-те.

Heaven is a Place on Earth на Белинда Карлисъл от 1987 година означи двоен триумф през последните години, откакто беше употребена в две поредици, които виждат близкото бъдеще на общество в дистопични окраски - Black Mirror и The Handmaid`s Tale.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Транспорт 2 Политика 3 Свят 1 Транспорт 2 Политика 3 Свят 1 Транспорт 2 Инфраструктура 3 Инфраструктура Реклама
" Когато си приказвам с по-млади почитатели, хора в ранните си 20 години, постоянно ги запитвам по какъв начин, по дяволите, са ни разкрили. Отговорите, които получавам, са, че са намерили плочите на родителите си и обложката на някой от албумите им се е сторила забавна, втори са ни намерили около някой плейлист в Spotify, има и такива, които са разкрили групата около потребление на песни в сериали и филми: да вземем за пример Never Land беше включена в American Horror Story ", сподели пред " Дневник " по-рано през юни от също свързваните с музиката на 80-те години Sisters of Mercy, които скоро ще са в София за фестивала Hills of Rock.

Новите платформи постоянно са асоциирани с увеличаване на шума към каквото е съвременно сега, само че на няколко пъти се е случвало изцяло модерни феномени да са съдействали за връзката с предишното - предходната година, което докара и до извънредно дълготрайно наличие на албума им Rumours в класациите.


Свързани публикации Как TikTok стана новото MTV 30 октомври 2020, 08:13 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Светослав Тодоров
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР