вропейският съд по правата на човека отсъди днес, че Турция

...
вропейският съд по правата на човека отсъди днес, че Турция
Коментари Харесай

Европейският съд осъди Турция за арести на журналисти

вропейският съд по правата на индивида отсъди през днешния ден, че Турция е нарушила свободата на словото и нелегално е арестувала 10 публицисти и административен личен състав на вестник, критикуващ държавното управление през 2016 година

Десетимата са работели за опозиционния ежедневник „ Джумхюриет”, един от най-старите в Турция. Те бяха задържани след поредност от публикации и изявления в обществените мрежи, критикуващи държавната политика.

Журналистите бяха упрекнати в разпространение и разпространяване на агитация от името на „ терористични организации”, в това число неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК).



Те престояха в арестите месеци след несполучливия прелом против президента Реджеп Ердоган, който в отговор предприе жестоки репресии против турската съпротива.

Задържаните публицисти подадоха молби за освобождение, които бяха отхвърлени от турските съдилища. Един от групата бе арестуван за 16 месеца, различен за повече от 14 месеца, един за близо 9 месеца, а останалите за повече от 7 месеца, означи съдът в Страсбург.

„ Решенията на националните съдилища, с които се отрежда първичното и продължаването на предварителното задържане на жалбоподателите, са били учредени на просто съмнение, което не е било на нужното равнище на обоснованост”, постановиха съдиите в Страсбург.

Освен това арестуваните са упражнявали правото си на независимост на словото, не са подкрепяли или пропагандирали потреблението на принуждение и няма доказателства, че са желали да допринесат за задачите на която и да е терористична организация.

Седемте съдии, в това число един от Турция, взеха решение единомислещо, че Анкара е нарушила свободата и сигурността на публицистите, според Европейската спогодба за правата на индивида, както и правото им на независимост на словото.

Двама от арестуваните публицисти обявиха, че решението на съда не е стигнало задоволително надалеч. „ Очаквам извинение”, написа в Туитър Муса Карт, прочут карикатурист. А различен от арестуваните - Мурат Сабунчу, съобщи: „ Наш дълг е да пожелаваме независимост освен за себе си, само че и за всички, които са били подложени на несправедливост”.



Съдът осъди Турция да заплати обезщетение в размер на 16 000 евро на всеки от жалбоподателите.

Турция се счита за една от водещите в затварянето на публицисти в света страни и е класирана на 154-то място от 180 страни съгласно показателя за независимост на медиите на „ Репортери без граници”. Страната попада под юрисдикцията на съда в Хага като член на Съвета на Европа.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР