вропейската комисия ще съди България за неизпълнение на своите задължения

...
вропейската комисия ще съди България за неизпълнение на своите задължения
Коментари Харесай

Европейската комисия ще съди България

вропейската комисия ще съди България за несъблюдение на своите отговорности в сферите на Правосъдие, Миграция и Околна среда. Страната ни не е изпълнила своите отговорности, а решенията по процедурите са от месец септември 2023 година

В бранш Околна среда и риболовство, Европейска комисия изпраща стимулирано мнение на България (INFR(2022)2189) да завърши своя проект за ръководство на речните басейни

Това би трябвало да стане според условията на Рамковата инструкция за водите (Директива 2000/60/ЕО) и/или проекта за ръководство на риска от наводнения според условията на Директивата за наводненията (Директива 2007/60/ЕО). България закъснява с прегледа, приемането и съобщаването на третите проекти за ръководство на речните басейни и вторите проекти за ръководство на риска от наводнения.

В бранш Миграция, Европейска комисия съди България заради невъвеждането на двуизмерния баркод в единния формат за визи

Двуизмерният баркод беше въведен, с цел да се защитят вписванията на визовия стикер от подправяне. България още не отпечатва двуизмерен баркод върху издаваните от нея визови стикери. България разполага със период от два месеца, с цел да отговори на писмото и да в профил откритите от Комисията дефекти.

В бранш Правосъдие, Европейска комисия глоби страната ни, че не е транспонирала вярно Директивата по отношение на укрепването на презумпцията за невиновност

Това включва правото на лицата да участват на правосъдния развой в наказателното произвеждане (Директива (ЕС) 2016/343).

Комисията счита, че някои национални ограничения за транспониране, нотифицирани от България, не дават отговор на условията на директивата, по-специално ограниченията по отношение на общественото позоваване на виновността, правото на лицата да не се самоуличават и средствата за правна отбрана против нарушавания на правата по директивата. Освен това Комисията смята, че обсегът на директивата не е транспониран вярно в българското законодателство, според което незадържаните обвинени лица не се употребяват от правата, планувани в директивата.

Европейската комисия също по този начин реши да изпрати стимулирано мнение на България  заради това, че не е транспонирала вярно Директивата по отношение на правото на информация в наказателното произвеждане

През септември 2021 година Комисията изпрати на България публично уведомително писмо. Тя счита, че националните ограничения за транспониране не дават отговор на условията на директивата, по-специално във връзка с правото на достъп до материалите по делото, които са от значително значение за ефикасното оборване на законосъобразността на ареста или задържането. Освен това Комисията отбелязва, че в България към момента не са вярно транспонирани приложното поле на директивата и правото на информация по отношение на правата и наредбите по отношение на декларацията за правата при арест.

Европейска комисия реши да изпрати и стимулирано мнение на България заради това, че не е транспонирала разпоредбите на Европейски Съюз по отношение на потреблението на цифрови принадлежности и процеси в региона на дружественото право. През септември 2022 година Комисията изпрати на България публично уведомително писмо заради това, че не са съобщили националните ограничения за цялостно транспониране на директивата до крайния период, а точно 1 август 2022 година След отговора на България Комисията стигна до заключението, че България не е уведомила за национални ограничения, които подсигуряват цялостното транспониране на директивата.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР