Времеубежище на Георги Господинов е сред шестте заглавия, от които

...
Времеубежище на Георги Господинов е сред шестте заглавия, от които
Коментари Харесай

Времеубежище на Господинов влезе в краткия списък за Букър

" Времеубежище " на Георги Господинов е измежду шестте заглавия, от които ще бъде избран тазгодишният победител за премията " Букър ". Романът на българския публицист е в късия лист (шортлистата), който беше разгласен по обед българско време във вторник от председателката на журито френската писателка и журналистка от марокански генезис Лейла Слимани, носителка на " Гонкур ".

За първи път книга на български автор попадна въобще в предварителния лист за " Букър " по-рано тази година, когато бяха оповестени 13-те книги, които са определени. Сега от тях остават шест, измежду тях и " Времеубежище ".

В късото показване на романа на Господинов Слимани акцентира, че с него се продължава източноевропейската традиция от Милан Кундера, Дубровка Угрешич, Данило Киш.

" Концепцията за клиника на времето ще ви накара да избухнете в смях. Книгата е цялостна с фрази, които бихте желали да копирате. Това е съобразителен разказ с ненадейно дръзновен звук. Но в това време e майсторски урок по парадоксите на националните идентичности - по този начин съответстващ в днешно време. Част от източноевропейската традиция, която включва Милан Кундера, Дубравка Угрешич и Данило Киш, " Времеубежище " е свежо увещание на остарели въпроси - заплахата на селективната памет, наследството на контузията и по какъв начин носталгията може да завземе обществото и да се трансформира в успокоително одеяло - или в рак ", сподели тя.

Преводач на „ Времеубежище “ е добре познатата у нас Анджела Родел.

" Търсех страстта ", изясни председателката на журото главния принцип при подбора на шестте заглавия, кандидати за " Букър ".

" Исках да бъда сюрпризирана, разтърсена от самостоятелния глас на създателя ", добави тя като разказа късия лист като " доста секси, доста готин ".

Победителят ще бъде разгласен публично на гала в Sky Garden в Лондон на 23 май и ще получи 50 000 паунда награда на същия принцип - половината за създателя и половината за преводача. 


Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР