Времето за пътуване с кола в центъра на София се

...
Времето за пътуване с кола в центъра на София се
Коментари Харесай

Софиянци пестят 218 лв. на година, ако работят от вкъщи един ден седмично

Времето за пътешестване с кола в центъра на София се е нараснало през предходната година и за изминаването на 10 км в столицата към този момент са нужни с 30 секунди повече, спрямо 2022 г.  Това демонстрира Tom Tom Traffic Index, който се изготвя от компанията за навигационни технологии TomTom и пресмята автомобилния трафик в градовете по света.

Това отрежда на София 64-о място в международната ранглиста, в която са включени 387 града от 55 страни.

Средното време за изминаването на 10 км с кола в София през 2023 година е било близо 21 минути, като най-лошият ден за шофиране в столицата през предходната година е бил 8 ноември, когато това разстояние е изминавано приблизително за 27 минути.

Най-сериозните тапи пък обичайно са били във вторник в интервала сред 17 и 18 часа, когато 10 км са се изминавали приблизително за 29 минути.  

Данните от изследването също по този начин сочат, че водачите прекарват приблизително по 205 часа годишно в шофиране в София, включително 90 часа поради тапите.

При бензиновите и дизеловите коли това води до излъчвания на въглероден диоксид в размер на близо 900 кг годишно, а потреблението на гориво се равнява на към 7 приблизително огромни резервоара. При електрическите автомобили нужната консумация на електрическа енергия пък е близо 1 100 kWh.

Според калкулации на компанията, в случай че работите един ден от у дома (вторник), ще си спестите годишно 42 часа, които бихте прекарали в тапи, както и 218 лева.

Ако работите три дни в седмицата (вторник, сряда и четвъртък) от у дома, спестеното време в трафика нараства до 125 часа на годишна база, а сумата до 651 лева.

Лондон остава на първото място в класацията, като за изминаването на 10 км с автомобил в британската столица през предходната година са били нужни 27 минути и 20 секунди.

Това е с 1 минута повече от 2022 година и е индикация за бавното, само че устойчиво завръщане към наклонността на непрекъснато възходящ трафик отпреди пандемията. Времето, изгубено в тапи в пиковете часове, пък е 148 часа.

Местата до петата позиция в класацията се заемат от Дъблин, Торонто, Милано и Лима, въз основа на нужното приблизително време за изминаваме на 10 км с автомобил във всеки от тях.

Дъблин е и най-натовареният град за шофиране в света в пиковите часове, като през предходната година водачите са губили по 158 часа в трафика.

Уличните тапи са предизвикателство на всички места по света. В тазгодишния показател има 80 града от целия свят, в които на водачите са им били нужни по над 20 минути за изминаването на 10 км.

Не всички градове обаче са наранени дотам от уличния трафик, като японските градове се оправят много по-добре. В Токио, да вземем за пример, изминаването на 10 км при най-благоприятен трафик лишава 18 минути и 30 секунди.

Със тапи това време се усилва до 23 минути и 40 секунди. В японската столица водачите губят единствено шест минути поради тапи, което е на половина, спрямо Лондон.

В челната десетка на отрицателната ранглиста попада Букурещ, заемайки деветата позиция. Шофьорите в румънската столица са губили по 150 часа в тапи през предходната година, като междинното време за изминаване на 10 км е било 27 минути и 40 секунди.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР