Времето все още е хладно, но въпреки това не бива

...
Времето все още е хладно, но въпреки това не бива
Коментари Харесай

11 важни неща за градината през април

Времето към момента е хладно, само че все пак не трябва да отлагаме някои действия, които ще ни подсигуряват красива градина през топлите месеци.

Сеитби, разсаждане, засаждане, размножаване, разчистване, резитби, почвени обработки, наторяване... с каквото и да се захванете през този и идващия месец, бъдете сигурни, ще се получи.

Няколко съвета и напомняния:

1. Ако всяка година си купувате едногодишни цветя, време е да тръгнете на лов за находки. Имате 2 разновидността – да заложите на несъмнено, като още веднъж си вземете потвърдили се цветя или да експериментирате и да се спрете на нещо ново. Ако пък се колебаете, то напълно умерено можете да тествате цветята, които харесвате, само че не познавате на дребни площи.

2. Няма за по кое време да отлагате тежката работа. Грабвайте лопата, мотика и весло и подгответе най-накрая цветните лехи. Ако разполагате с оборски тор, вкарайте го в приложимост. Ако ли пък не, то не пропускайте да внесете гранулирани торове с постепенно деяние. Те, естествено не анулират изцяло подхранванията през вегетацията.

3. Осигурете храна и за колосите в двора. Визираме дърветата и храстите. Имайте поради, че не е добре да внасяте торовете в самата основа на тези растения. Установено е, че корените там не усвояват добре питателните субстанции. Вместо това, разположете торовете по периферията на короната. Все отново кореновата система е подземна проекция на надземните елементи, а работещите коренчета са ситуирани точно там.

4. Проверявайте постоянно дали многогодишните растения в градината имат потребност от вода. Да, пролет е и се чака да вали, само че за всеки случай, осигурете в допълнение вода. Все отново тя е най-необходима точно през този интервал на интензивно повишаване и за сполучлив старт на всички цветя и освен.

5. Началото на дейното развиване дава още една опция – да прецените дали някои цветя нямат потребност от делене и прореждане, а за какво не и от пренасяне на ново място. Обърнете внимание на хостите да вземем за пример. Ако прецените, че са прекомерно сгъстени, извадете цялото коренище, разделете го на 2 или повече елементи и незабавно засадете.

6. Презимувалите на закрито цветя към този момент могат да стартират да излизат на открито. В взаимозависимост от региона, имайте подготвеност за прибиране. Хубаво е в началото да ги изнасяте единствено денем, а вечер да ги прибирате. Ако пък разполагате с остъклено помещение, настанете ги първо там.

7. Като стана дума за тях, не пропускайте да прищипете връхчетата, в случай че желаете бързо втвърдяване. Това важи с цялостна мощ за мушката, сакузи, фуксии, лантани, дипладении, бугенвилии, остеоспермуми и доста, доста други. По-силните връхчета пробвайте да вкорените.

8. Вегетацията стартира за всички и розите не вършат изключение. Катерещите ще имат потребност от малко повече внимание. Привържете ги към опората и то устойчиво. Не пропускайте да ревизирате за натрапници. В основата им търсете упоритите щитоносни въшки, а пък по младите стъбълца и листеца – листните досадници.

9. Ще пристигна времето за резитба на рано цъфтящите шубраци. Такива са форзицицията, хеномелесите, гневното дърво. След прецъфтяване при тях наложително се прави резитба за оформяне, а през лятото може да се проведат една-две зелени резитби за поддържане на формата.

10. Обърнете внимание на прецъфтелите луковични цветя. Отстранете единствено цветоносите, само че не и листата. Хубаво е да подхраните, с цел да се запасят по-добре подземните органи. Това важи за лалета, нарциси, зюмбюли, мускари, хианодокси и така нататък Кокичетата пък, до момента в който още имат листа, се развъждат. Ако някоя туфичка с такива цветя не е цъфтяла, най-вероятно луковиците са потънали доста надълбоко в почвата. Отбележете мястото и след отмиране на листата ги извадете наложително.

11. За да пестите вода през лятото, в този момент е моментът да мулчирате площите. Растенията са още дребни и мулчът няма да попречва развиването им. Благодарение на него ще можете да си спестите и много плевене, а също и обработки на почвата през горещите дни.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР