Времето винаги е хубаво, когато е споделено с любимите хора.

...
Времето винаги е хубаво, когато е споделено с любимите хора.
Коментари Харесай

Минчо Празников: Времето винаги е хубаво с любими хора

Времето постоянно е хубаво, когато е споделено с обичаните хора. Един същински синоптик знае какво е належащо за слънчев живот - фамилно благополучие. Така той е със брачната половинка си повече от 50 години! Така счита Минчо Празников от Дряново.
По думите му прогнозата се прави мъчно и тя е доста трудоемка работа, доста материали се създават, само че е хубава специалност и в случай че би трябвало да избира – отново ще избере нея!

Минчо Празников е един от най-дългогодишните синоптици в историята на малкия екран. Кръстен е на дядо си, който бил опълченец.

Всяко име е не просто название, то носи история. Така и семейството Празников има забавна история. „ На моя дядо татко му очевидно не е бил любознателен, и като отсъства в миналото и го пита даскалът " Защо, бе, Иване? ". Защото, в случай че вземете църковния календар - всеки ден има празници, всякакви светии и той се оправдавал с тях. Един път минал с тях, повторно минал, само че на третия са го хванали – Празников!”, споделя Минчо Празников.

Той живял в Дряново до 18 години и по-късно приключва физика в СУ, оттова 22 години във Военновъздушни сили. „ Там има избрани условия – когато има мъгла, не може да се лети, когато има ниски облаци- не може да се лети. И с това сме се занимавали – с прогнозата на времето”, споделя още Минчо Празников.

Това съгласно него е виновна работа, имало е и рискови случаи. Например през зимата, когато времето внезапно се трансформира и от време на време няма видимост.

В малкия екран пътят му е безоблачен, тъй като публиката бързо го обиква. „ 1998-а година стартира утринният блок, ние бяхме там трима души, които се редувахме съгласно дежурствата в института”, спомня си синоптика. Според него малкия екран е като магнит – започнеш ли там работа, към този момент мъчно можеш да се откъснеш и да започнеш друга.

А със славата завалява и проливен дъжд от въпроси за дълготрайната прогноза. „ Болшинството мислят, че прогнозата е както разписание на влака и имам един подобен случай, в този момент преди какъв брой години беше, само че ме среща един жител и вика " Много се веселя, че Ви виждам – ще би трябвало да Ви питам…. –А това е юни –Какво ще бъде времето през втората половина на септември на южното Черноморие? " ”, споделя Минчо Празников.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР