Времето се затопля, високите температури пробуждат мечките от зимния им

...
Времето се затопля, високите температури пробуждат мечките от зимния им
Коментари Харесай

Ако мечка ви нападне, не трябва да се бяга

Времето се затопля, високите температури пробуждат мечките от зимния им сън.

Мечка изяде четири телета и една крава в смолянски села.

Хората са обезпокоени и не знаят какво да вършат.

Мечката ги тормози поредна година, по тази причина са поискали отстрел на животното. 

" Мечката е див звяр и то най-едрият в Европа. Притежава сериозна физическа мощ и е извънредно рисково животно, в случай че имаме директен конфликт с него. Нашите мечки в България обаче са много кротки и заобикалят наличието на хора. Понякога има човеци, които от апетит или тъй като търсят по-лесен метод да си намерят храна, навлизат в обитаемоте места и стартират да основават проблеми ", каза старши специалистът от WWF България Александър Дуцов в студиото на " България заран ".

Той акцентира, че за предотвратяването на такива проблеми с мечките е нужна ранна реакция, и животното да се прогони допустимо най-рано. Въпросът е обаче, че в България нямаме подобаващи пространства за тях.

" В България този способ е неупотребим, защото нямаме такива огромни пространства, на които да можем да ги закараме, да ги пуснем и те да не създадат проблем в друго село, изключително в случай че към този момент е привикнала с този метод на държание ", разясни специалистът

По негови думи най-хубавият вид е да се прогони мечката с гумени патрони с капсаицин - дестилат от люти чушки.

В село Могилица мечка тормози жителите за поредна година. Кметът на селото Милко Кисьов описа пред Bulgaria ON AIR, че региона има доста стада от животни, които са на свободна паша и постоянно мечката си разрешава да нападне някое от тях.

" Притеснени са хората. Тя влиза в самото село. Там е със застаряло население и хората се тормозят. Пред и няколко години в центъра на селото имаше една мечка с две дребни и тя си влизаше по къщите денем. Стресирани са хората ", заяви Кисьов. 

На този декор статистиката демонстрира мечките у нас са на изгубване. Вписани са в Червената книга, само че все пак всяка година близо 100 мечки стават жертва на бракониерство. А експертът Александър Дуцов осведоми по какъв начин да действаме при възможна среща с този див звяр.

" Не би трябвало да се бяга, това провокира подгонване. Трябва да се заобикаля контакт с очите, в случай че може да се концентрира индивидът и да отстъпва обратно, това държание демонстрира, че ти не си опасност ", сподели специалистът.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР