Времето през последната седмица на отиващата си 2022 година ще

...
Времето през последната седмица на отиващата си 2022 година ще
Коментари Харесай

Вижте какво време ни чака в новогодишната нощ

Времето през последната седмица на отиващата си 2022 година ще се дефинира от многоцентрова облачност от ниско налягане над Северна Европа. Към Балканите ще се резервира преносът на по-топла въздушна маса и температурите на полуострова ни ще останат извънредно високи за това време от годината. Ще е по-често слънчево или с раздрана облачност, с условия и за мъгли в равнините. Промяна на циркулацията чакаме към сряда, когато времето за малко ще се утежни.

А ето и цялостната и подробна прогноза на MeteoBalkans какво време ни чака през последната седмица на декември.

През втория ден от Коледните празници над по-голямата част от страната ще е най-вече слънчево. По-хладно ще се задържи в Дунавската низина и там ще има условия за целодневни мъгли.

Максималните температури ще останат без основна смяна и ще са сред 10-16°С. В регионите с целодневни мъгли ще са по-ниски – до 6-8°С.

Времето в София: През нощта против понеделник времето над столицата ще е най-вече ясно време. След среднощ ще се образуват и мъгли. Минималните температури ще се покачат и ще са към 2-3°С, а оптималните - към 10°С. През деня ще доминира слънчево време.

Времето в планините: Над по-голямата част от планините ще е най-вече слънчево и извънредно топло за сезона. Ще духа сдържан западен, по най-високите върхове – и краткотрайно мощен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде към 9°, на 2000 метра - към 3°.

Времето по Черноморието: В утринните часове по Черноморието ще има условия за мъгли. През деня ще е най-вече слънчево. Максималните температури ще се покачат и ще са нетипични за сезона – до 12°-15°. Вълнението на морето ще бъде към 1 бал.

Прогноза за фини прахови частици: О чакваме завишаване на равнищата на фини прахови частици над регионите с мъгли. Стойностите ще са сред 70-110мкг/м3 при норма към 50 мкг/м3.

Времето на Балканите: Над по-голямата част от полуострова ще е най-вече слънчево. В ниските елементи ще има условия за понижена видимост. Температурите ще се покачат.

Времето във вторник:

Затоплянето ще продължи и във вторник чакаме температури с 10 градуса над климатичната норма. Времето ще се задържи най-вече слънчево или с раздрана висока облачност. В низините и котловините ще има условия за понижена видимост и там температурите ще са по-ниски. Ще остане безшумно, със слаб вятър от югозапад. Минималните температури ще са към 4-5°. Максималните в по-голямата част от страната - сред 12° и 16°, по-ниски в регионите с трайна мъгла – до 7-9°С.

Времето в сряда и четвъртък:

В сряда ще настъпи утежняване на времето. Около обяд вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще стартира да прониква по-студен въздух. Облачността бързо ще се усили и тук-там в Западна България и крайните североизточни региони ще превали слаб дъжд.

В четвъртък ще настъпи усъвършенстване на времето . Вятърът ще се преориентира и ще е югоизточен. Облачността ще се раздра до слънчево време. Температурите ще се покачат. Минималните стойности ще са към 2-5°, оптималните в по-голямата част от страната - сред 9° и 12°.

Времето в петък и през новогодишната нощ:

Затоплянето ще продължи и в петък , когато чакаме температури до 5-7 градуса над климатичната норма . Времето ще се задържи с раздрана облачност. В низините и котловините ще има условия за понижена видимост и там температурите ще останат по-ниски. Минималните температури ще са към 0-5°. Дневните градуси в по-голямата част от страната - сред 8° и 14°, по-ниски в регионите с трайна мъгла – до 4-6°С.

В новогодишната нощ времето ще се задържи с раздрана облачност. Вятърът ще е слаб от северозапад. Ще се задържи топло за края на годината. Температурите към среднощ ще са сред 4-7°С.

През нощта против неделя над крайните северозападни региони от страната ще има условия за слаби превалявания от дъжд. Мъглите в Дунавската низина още веднъж ще се завърнат.

Седмичната прогноза е направена въз основата на Европейския модел за средносрочни прогнози и GFS.

Както нееднократно сме подчертавали, сходни прогнози са несигурни в дълготраен, 7-дневен проект, и е допустимо да претърпят промени.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР