Времето от средата на декември досега изобщо не напомня, че

...
Времето от средата на декември досега изобщо не напомня, че
Коментари Харесай

Синоптиците обявиха: Обилен сняг другата седмица

Времето от средата на декември до момента въобще не припомня, че сме измежду зима. Високите температури, постоянно достигащи до 15-16 градуса, сътвориха проблеми на редица зимни курорти в България, Балканите и Европа, само че наподобява, че времето занапред ще се промени, оповестява Meteo Balkans.

Последните разбори на световните модели предвиждат, че чакаме по-трайна промяна на циркулацията в Европа и по-силни нахлувания на арктична маса. Италиански метеоролози на уеб страницата ilmeteo.to също са на това мнение. 

През миналите няколко седмици следим, че сибирският антициклон към този момент се е развил и обгръща огромна повърхност от Русия, Монголия и Китай, като атмосферното налягане в центъра му надминава 1040-1050hPa, а температурите в сърцевината на полярната въздушна маса се е намалила и тук-там е до -40 градуса по Целзий.



Според анализите на синоптиците, до края на тази седмица и началото на идната се чака отслабването на полярния ураган. Той играе основна роля през зимния сезон в Северното полукълбо, защото това е факторът, който внезапно трансформира циркулацията в Европа. Очакваме по-чести нахлувания на въздушни маси от полярните ширини към остарелия континент. Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа основават условия за пораждане на мощни циклони и значителни снеговалежи на Балканите. Така че до няколко дни упованията са за сняг и в България.

Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР