Времето навън става все по-топло и цялата природа се събужда

...
Времето навън става все по-топло и цялата природа се събужда
Коментари Харесай

Хитрите трикове на гладните кърлежи

Времето на открито става все по-топло и цялата природа се разсънва за живот, а с нея - и кърлежите. Тези кръвопийци са способни да скапват удоволствието от прекарването на време измежду природата и да оставят трайни последици от срещата ни с тях. А по всичко проличава, че най-гладните от тях употребяват някои хитри трикове, с цел да се доберат до храна.
 Кърлежи, бълхи и по какъв начин да предпазим кучето си от тях, без да използваме химикали
Как да предпазим кучето си от кърлежи и бълхи без химикали

За ябълковия оцет и изгодите му

Те могат да се доближават във въздуха, употребявайки статично електричество, с цел да се вкопчат в хора, домашни любимци и други животни, демонстрират нови проучвания.

Хората и животните естествено поемат статични заряди, които са задоволителни, с цел да дадат подтик на кърлежите към идващото им кръвно хранене, сочи изследване, оповестено в списание Current Biology.
 Снимка 660934

Въпреки че дистанцията е малко, " е еквивалентно на това да прескочим три или четири стълби едновременно ", споделя създателят на проучването Сам Ингланд - еколог, който в този момент работи в Берлинския природонаучен музей.

Кърлежите са " хищници от засада ", изяснява Стивън Рич, ентомолог по публично здраве в Университета на Масачузетс Амхърст. Те не могат да скочат или да летят, с цел да се доберат до жертвите си. Вместо това обаче висят на клон или филиз трева с изпънати крайници - държание, известно като " търсене " и чакат хората или животните да минат, с цел да могат да се хванат за тях и да ги нападат. 

Изглежда, че кърлежите са лимитирани до това какъв брой надалеч могат да се повдигат и изпъват на краката си, само че в този момент учените схващат,  че статичните заряди помагат за разширение на техния обсег.
 Снимка 660933

" Благодарение на статичното електричество, те могат да се закачат за жертвите си, които даже не реализират директен контакт с тях ", споделят учените. Едно нормално ниво на зарядът на статичното електричество, който козината, перата, люспите или облеклата поемат с придвижване, може да издърпа кърлежите през разстояние от няколко милиметра или сантиметра,
 Кърлежи в офанзива - какво би трябвало да знаем за новата болест бабезиоза, която популяризират
Какво би трябвало да знаем за новата болест, пренасяна от кърлежи

Какво е бабезиоза

Изследователите преглеждат основно вид кърлеж, наименуван европейски пасищен кърлеж, който е постоянно срещан в цяла Европа и в България.Тези кръвопийци и техните братовчеди са основните виновници за разпространяването на заболявания измежду животните и хората, в това число лаймска болест, и са най-активни през топлите месеци, прецизира.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР