Времето на едноличната премиерска власт приключи. С тези думи президентът

...
Времето на едноличната премиерска власт приключи. С тези думи президентът
Коментари Харесай

Консултациите при президента: Едни чертаят планове, други отправят закани

" Времето на едноличната премиерска власт завърши. " С тези думи президентът Румен Радев започва консултациите си с парламентарно показаните партии. В началото на първата си за деня среща с представителите на " Продължаваме промяната " Радев дефинира трите вота, които се организираха тази година, като доказателство, че " доверието на българските жители би трябвало да се отстоява ". Той добави: " Президентската институция е отворена за разговор и съдействие в границите на своите пълномощия и пълномощия. "

Освен с " Продължаваме промяната " в границите на деня Радев организира срещи с ГЕРБ - Съюз на демократичните сили, Движение за права и свободи и " Българска социалистическа партия за България ", а на следващия ден ще беседва с " ИТН ", " Демократична България " и " Възраждане ".

Консултациите стартираха след близо две седмици обществени полемики сред специалистите на обединенията за уточняване на програмата на бъдещия кабинет, както и неофициални диалози сред водачите на четирите политически сили за уточняване на структурата и състава на държавното управление. В неделя съоснователят на Политическа партия Кирил Петков дефинира два периода за завършване на договарянията - оптимистичен и реален. Първият за гласуването на новото държавно управление е тази седмица, а вторият - идната.

Консултациите са официална конституционна процедура, част от процеса по връчване на мандат за сформиране на държавно управление. Президентът е задължен да ги организира, преди да разпореди на най-голямата парламентарна група сформирането на кабинет. Въпреки че са официални, от тях може да се сътвори усещане за позициите на обособените партии, какво и по кое време ще се случи през идващите дни и седмици.
Реклама Ключовите проблеми в страната са надпартийни
" За нас най-важното от тази нова конструкция на Министерския съвет е да бъде оптимално работеща ", сподели Кирил Петков в отговор на президентския въпрос по отношение на структурата на проектокабинета, който към момента не е разгласен. Лидерът на Политическа партия уточни, че разпределението на властта е съобразено с резултата на политическите сили от изборите.

" С почитание към гласоподавателите ние избрахме правилото на пропорция. Всяка една от партиите да бъде покрай гласовете си показана в обединението ", сподели той.

Според него на България към този момент й е безусловно необходимо да има постоянно държавно управление с цялостен мандат и работещ парламент, с цел да се вземат решение проблемите . " Независимо дали си ляв, център или десен - България има потребност от автомагистрали, от безвредни язовири, от положителни приходи и да си върне българите от чужбина ", уточни Петков. Именно на основните надпартийни проблеми той отдаде и необятния консенсус, реализиран по време на договарянията, които бяха предавани онлайн.

Петков разгласи, че държавното управление ще има четирима вицепремиери и две нови министерства (на държавните предприятия и на растежа и иновациите), които ще заместят икономическото министерство. Той отхвърли да удостовери дали формулата на систематизиране на постовете в бъдещия кабинет е 10-4-4-3, както и да разгласи съответни имена за министерските или вицепремиерските постове.
Реклама
В изявлението си пред медиите водачът на Политическа партия не застъпи съществено въпроса за взаимоотношенията сред България и Северна Македония, само че означи, че по него няма различия сред съдружните сътрудници. От своя страна Радев изиска изясненост за вижданията на " Продължаваме промяната " за разширение на Европейски Съюз и за отстояване на националната ни еднаквост, както и за дейностите на дипломацията. Това дава индикации, че македонският въпрос е бил обект на диалог в частта от консултациите, до която медиите не бяха позволени. Максимална доза действителност Това поеха като ангажимент да подсигуряват от ГЕРБ-СДС при консултацията си с президента Радев. От своя страна той обърна внимание на парламентарния опит, с който обединението разполага, и прикани парламентарната ѝ група към градивно държание, реципрочно на мъдростта, идваща от огромния опит.

" Ако държавното управление има потребност от помощ и съвет, те ще получат помощ ", сподели Атанасова, която управлява срещата от страна на обединението. Тя обаче акцентира, че " всяка неточност ще бъде осветявана и посочена ".

От ГЕРБ приканиха Радев да вземе отношение във връзка акцията на полицията в редакцията на вестник " Труд ".

В отговор той сподели, че не си разрешава да упражнява въздействие на изпълнителната власт. Добави още, че доколкото е осведомен, въпросът с редакцията на изданието, благосъстоятелност на предприемача Петьо Блъсков, е обвързван с " неплатени налози ". Президентът прикани ГЕРБ да употребяват персоналните си финансови средства, с цел да спомагат на изданието в разрешаване на финансовите му проблеми.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Политика 2 Пазари 3 Икономика 1 Политика 2 Политика 3 Право 1 Политика 2 Икономика 3 Политика Реклама
След консултацията Даниел Митов сподели, че следва да бъде образувана коалиция от 5, а не 4 политически сили, с което още веднъж повдигна въпроса за въздействието на президента върху изпълнителната власт.

За " сложна правосъдна промяна " се разгласи Томислав Дончев. Той обаче отхвърли да разяснява дали ГЕРБ-СДС биха подкрепили промяната на основния прокурор или промяна на антикорупционната комисия. Изпускаме момента за европейските пари Това предизвестие се отличи измежду другояче бланкетните изявления за " възобновяване на държавността и демокрацията ", които водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ направи по време на консултацията с президента.

" Закъсняхме с Плана за възобновяване и резистентност, закъсняваме с оперативните стратегии - те могат да дадат подтик за развиването на стопанската система в страната и да се покачат стандартите за ръководство на жителите. Самите жители от нас чакат сигурност ", сподели Карадайъ.

След консултацията на въпрос дали Движение за права и свободи поддържа промяната на основния прокурор Иван Гешев Мустафа Карадайъ сподели: " Реформи в правосъдната система - да. Дотолкова, доколкото минава през законодателството. Доколкото за лични сформира на органи и институции, отговорността е на способените. Народното събрание нито уволнява, нито назначава в правосъдната система. " С фокус върху общественото тъждество и правосъдната промяна Така протече изявлението на президента при започване на срещата с Българска социалистическа партия. Социалистите бяха главен мотор за появяването на Радев на политическата сцена. Въпреки това взаимоотношенията сред водача на партията Корнелия Нинова и Радев са комплицирани. В седмицата преди втория тур на президентските избори Нинова разгласи, че вътрешната ѝ съпротива в Българска социалистическа партия се е преместила в служебното държавно управление на Румен Радев и получава публични поръчки през него, а по-късно отхвърли да призове гласоподавателите на Българска социалистическа партия да гласоподават за Радев. По този метод Нинова косвено упрекна и Радев за следващия избирателен провал на Българска социалистическа партия и даде спомагателни опорки на съперника на Радев Анастас Герджиков.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
" Обществото ни е надълбоко разграничено обществено, с растящи неравенства и беднотия и се надявам, че вие ще имате принос за решение на тези проблеми, защото новото ръководство има потребност за мощен обществен вектор. Намирам там поле за доста работа ", уточни Радев в обръщението си към партията по време на консултациите. Той изиска и повече изясненост за отношението на Българска социалистическа партия по отношение на правосъдната промяна.

" Да, казусът е систематичен и без значение по какъв начин се споделя основния прокурор, би трябвало да се лимитират неговите пълномощия. Да се наложи правосъден надзор върху тези негови актове, които сега не подлежат на надзор. Да се закрият профилираният съд и профилираната прокуратура ", отговори Нинова.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР