Времето, което дадохте на партиите за съставяне на кабинет, е

...
Времето, което дадохте на партиите за съставяне на кабинет, е
Коментари Харесай

Нинова пред Радев: Времето, дадено на партиите за преговори за кабинет, е загубено

Времето, което дадохте на партиите за сформиране на кабинет, е изгубено и няма резултат, съобщи през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова пред президента Румен Радев по време на консултациите за държавно управление. За Българска социалистическа партия е извънредно значимо, до момента в който не престават диалозите, да се одобри бюджетът за тази година, като ние държим на обществения пакет, акцентира тя. Заедно с Нинова на " Дондуков " 2 пристигнаха зам.-председателите на ПГ " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски, Атанас Зафиров, Иван Ченчев и Христо Проданов.
Според водача на Българска социалистическа партия действителните диалози и срещи за сформиране на кабинет ще стартират след връчването на първия мандат. Нинова беше безапелационна, че колкото по-бързо това се случи, толкоз по-реална е опцията да стартират съществени диалози за държавно управление.
" За нас има три значими задания в този парламент - първо, приемане на бюджет, който да има обществена устременост и да подсигуряваме на хората повишение на приходите, на стопанската система непоклатимост. Второ, приемане на законите по Плана за възобновяване и резистентност, и трето, сполучливи диалози за сформиране на постоянно държавно управление и работа на Народното събрание по-нататък ", разясни Нинова. По думите й явно няма да има импортиран закон за бюджета за 2023 и по тази причина Българска социалистическа партия ще направи оферти сред първо и второ четене на настоящия закон за неговото удължение.
" За нас значимото е приемане на бюджета с 850 лева минимална заплата, таван на цените на енергоносителите, установяване на понятието енергийна беднотия. Майчинството да следва минималната заплата и мощен юношески пакет ", изреди Нинова.
" Искаме постоянно държавно управление. То към този момент е безусловно належащо, само че няма да подкрепим първия мандат на ГЕРБ. 6 години демонстрираме, че този модел на ръководство е привършен, и няма по какъв начин да отстъпим от тази позиция. С " Продължаваме промяната " бихме разговаряли, в случай че ни поканят. Лицето ни като партия е обществената политика на общия ни кабинет и желаеме да продължим, а имаме да довършваме и законодателството за битката с корупцията ", уточни Нинова. По думите й обаче несъгласията сред партиите се задълбочават. А ние задържахме мандата, до момента в който се одобри бюджет, тъй като сме виновни хора, напомни Нинова.
Пред Народното събрание има неотложни задания, само че най-важната е сформиране на постоянно държавно управление, което да поеме отговорност за ръководството на страната, съобщи президентът Румен Радев. Той разгласи, че няма да бърза с раздаването на мандатите и ще организира консултациите изчерпателно, с цел да бъдат разисквани рецесиите пред страната и опциите за тяхното решение. Радев акцентира, че е значимо партиите да осъзнаят нуждата от градивен разговор, взаимни отстъпки и установяване на ясни общи цели в името на бъдещето на България.
" Българска социалистическа партия желае парите да се насочат към обществена политика. Защо откакто военните разноски може да се възнамеряват дълготрайно, обществените да не могат? Не е въпрос на опълчване, а нареждане на цели. В тази рецесия е по-важно да подкрепим бедните и пенсионерите, в сравнение с закупуването на нови изтребители ", жегна Нинова президента.
Няма още никаква оферта за " Грипен ", единствено и само Народното събрание ще реши да се купуват ли на лизинг още изтребители или България би трябвало да загуби качествата си за защита на личното си въздушно пространство, оправда се Радев.
 >

 
 
 
 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР