Времето е рай за престъпността, заяви в предаването Офанзива на

...
Времето е рай за престъпността, заяви в предаването Офанзива на
Коментари Харесай

Гешев: Времето е рай за престъпността |

" Времето е парадайс за престъпността ", съобщи в предаването " Офанзива " на Нова нюз основният прокурор Иван Гешев.

С това си изявление той укори държавното управление, което поради " офанзивите против прокуратурата " (закриването на спецправосъдието и рецензиите към прокуратурата) основало условия, в които се " връщаме към равнища на престъпност от началото на 90-те ".

В този смисъл той разяснява и отправена опасност против прокурора от Специализираната прокуратура Ангел Кънев преди дни. В кабинета му преди дни беше открит плик с патрон и бележки с отрязъци от вестници.

Гешев добави, че за тази обстановка довело отпадането на механизма а съдействие и инспекция на Европейската комисия.

Арестът на Борисов, неслучилият се разпит на Божков и политическите чадъри

Гешев съобщи, че не е имало необходимост при арестите на някогашния министър председател Бойко Борисов, някогашния финансов министър Владислав Горанов и пиара на водача на ГЕРБ Севделина Арнаудова. Той повтори тезата на СГП, че арестите са осъществени от незапознат орган.

Той повтори и още една теза на прокуратурата - че очевидци не можело да се разпитват посредством видеоконферентна връзка. Това е една от главните опорки за неслучващия се към този момент 2 година разпит на Васил Божков, който упреква в рекет Борисов, Горанов и Арнаудова.

" Той може да бъде разпитан като очевидец, само че при положение, че има съответни спогодби с приемащата страна или на правилото на реципрочност ", сподели той и добави, че ОАЕ нямали такава процедура с Европейски Съюз.

" По принцип корупцията е в настоящата власт, постоянно е по този начин, при някогашните ръководещи корупция може да има все още, когато са били ръководещи. Посочих съответни образци, за пръв път в новата българска история са повдигнати обвинявания и са съдени настоящи към оня миг министър, заместник-министър и висши длъжностни лица. "

С тези думи той " разяснява " рецензиите, че прокуратурата е разпънала политически чадър над някогашните ръководещи. Гешев съобщи, че от дълго време спрял да дава отговор на " политическата агитация " на вътрешния министър Бойко Рашков за поставените на трупчета следствия.

Казусът " Жоси "

Главният прокурор още веднъж разяснява проблема " Жоси ". 

" Баща ми не е придобил дялове във компания " Жоси ", единственото правилно в обвиняванията е името на татко ми ", съобщи той и добави, че баща му щял да придобие два дяла за 100 лева от сдружението, само че не ги е придобил.

Гешев бил самостоятелен, ръководела го единствено жена му

" Единственият човек, който ме управлява, е жена ми. Свободата и независимостта не са законодателен проблем ", заявява той и отхвърли обвиняванията в зависимости. 

Гешев разяснява и концепцията за прокурор, който да го разледваме. Разработването на този механизъм е заложен в Плана за възобновяване и резистентност, който бе подписан от Урсула фон дер Лайен в четвъртък.

" Това опонира на Конституцията. Целта е отново да се в профил персоната основен прокурор. За да се случи това нещо, би трябвало Велико национално заседание ", сподели той.

Той разяснява и нахлуването в президентството пред 2020 година, което беше първопричината за летните митинги преди две години. Едно от двете претенции на митинга бе оставката на Иван Гешев.

Според него цялата акция била извършена при " цялостно съблюдаване на закона ". Сравнявайки ареста на Борисов и акцията в Президентството, съгласно него " едното е изцяло законно, въпреки и да наподобява непремерено, а от другата страна е нещо изцяло нелегално и непремерено ".

Съдебната промяна била единствено девиз

Той още веднъж съобщи, че закриването на спецсъдилищата не е промяна, от каквато се интересували само 4-7% от българските жители.

" Българските политици не се интересуват от правосъдна промяна. Под лозунга „ Съдебна промяна ” схващат преодоляване на прокуратурата и лична промяна на основния прокурор. Надявам се не с нелегитимни цели. "
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР