Времето диктува живота ни и не можем да избегнем този

...
Времето диктува живота ни и не можем да избегнем този
Коментари Харесай

Колко е часът на Луната?

Времето диктува живота ни и не можем да избегнем този факт. Ние сме неразделно свързани и постоянно уплашени от часовници и аларми. Дори да се отървем от актуалните технологии и да се върнем към природата, ще бъдем оставени на милостта на въртенето на нашата планета към нейната ос и към Слънцето. В обществен смисъл човечеството се е споразумяло за универсално време и разделяне на часови зони по повърхността на нашата планета. Но какво се случва, в случай че не сме на нашата планета? 
На интернационалната галактическа станция, чиито жители се любуват на 16 залеза дневно (което го прави комплицирано за мюсюлманските астронавти, изключително по време на Рамадан), часовата зона е универсално време (UT), което е същото като междинното време по Гринуич (GMT).
По тази логичност универсалното време е и времето на Луната, само че това на практика не е правилно. Досега няма съглашение за това коя часова зона ще се употребява, когато хората кацнат още веднъж на естествения ни сателит с Артемида III и там бъдат открити. Понастоящем роботизираните задачи се поддържат съгласно времето, съответстващо на часовите зони в страната, която ги е изпратила.
Използването на Слънцето, както ние вършим тук на Земята, може да не сработи на Луната. От изгрева до залеза на Луната има 14,77 земни дни, тъй че са нужни някои съществени промени. Преди време имаше предложение на учени там да се вкара лунно общоприетоо време, където секундите, минутите и часовете да са идентични, отрязъкът от 24 часа да се назовава цикъл, а 30 цикъла да вършат цялостен лунен ден, което е почти вярно.
Коя часова зона са употребявали астронавтите на Аполо на Луната ли? Отговорът е - никаква. Нито UTC (Координирано универсално време), нито времето във Флорида, откъдето са изстреляни, нито пък часовата зона на Хюстън, откъдето се е направлявала задачата. Те са употребявали Ground Elapsed Time (GET), което в този момент е известно като Mission Elapsed Time. Времето се регистрира като минути, часове и дни от стартирането. Тогава, пък и до скоро, по този начин е било по-разумно вместо да се употребява съответна часова зона. 
Но за по-продължителна задача на Луната до момента признатият метод за отчитане на времето към този момент губи смисъл, тъй че е належащо решение. Европейската галактическа организация насочи апел за такава полемика. Необходимостта от часова зона на лунната повърхнина не е чак толкоз наложителна за астронавтите, само че основаването на информационна система към Луната ще направи решението от първостепенно значение.  
Източник
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР