Временният управител на централната банка на Ливан замрази активи на бивш шеф и близки сътрудници

...
Временният управител на централната банка на Ливан замрази сметките на
Коментари Харесай

Временният управител на централната банка на Ливан замрази сметките на бившия шеф на банките и близки роднини и сътрудници< /p>От Асошиейтед прес, 14 август 2023 г., 14:27

БЕЙРУТ -- Временният управител на централната банка на Ливан в понеделник замрази сметките на изпадналия в затруднение бивш шеф на банката и близки роднини и сътрудници дни след като Съединените щати, Обединеното кралство и Канада им наложиха санкции.

Решението на Васим Мансури беше оповестено публично след заседание на специалната комисия за разследване на централната банка. Комисията отговаря за борбата с прането на пари и финансирането на тероризма. Той посочи бившия губернатор Риад Саламе, неговия син Нади, брат Раджа, близък сътрудник Мариан Хоайек и бивш партньор Анна Косакова.

Мансури нареди всички сметки в ливански банки и финансови институциите на петте лица да бъдат замразени. Той също така премахва изискванията за банкова тайна на лицата по искане на съдебните органи.

Мобилният телефон на Риад Саламех беше изключен, когато Асошиейтед прес се свърза с него за коментар.

73-годишният Саламе прекрати 30-годишния си мандат на 31 юли под облак от разследване и обвинения за историческата икономическа криза в страната му.

Франция, Германия и Люксембург разследват Саламе и близките му сътрудници за предполагаеми финансови престъпления, включително незаконно обогатяване и пране на 330 милиона долара. Париж и Берлин издадоха известия на Интерпол за Саламе през май, въпреки че Ливан не предава свои граждани на чужди държави.

Министерството на финансите на САЩ заяви миналата седмица, че САЩ са координирали санкциите с Обединеното кралство и Канада и че активите, свързани със Саламе, ще бъдат замразени.

Саламе многократно е отричал обвиненията в корупция, злоупотреби и незаконно обогатяване. Той настоява, че богатството му идва от наследени имоти, инвестиции и предишната му работа като инвестиционен банкер в Merrill Lynch.

Саламе също е разследван в Ливан. Ливанското правосъдие взе паспортите му и му наложи забрана за пътуване скоро след като получи известията на Интерпол.

Саламе разкритикува европейското разследване и каза, че то е част от медийно и политическо кампания за изкупителна жертва.

Веднъж приветстван като пазител на финансовата стабилност на Ливан, Саламе е сред най-обвиняваните служители за политики, довели до икономическата криза в страната, която унищожи стойността на ливанската лира с около 90% спрямо щатския долар и предизвика трицифрена инфлация. базирана компания миналата седмица разкри дългогодишно злоупотреба от страна на Саламе и $111 милиона в „нелегитимни комисионни“. Асошиейтед прес в петък. Одитът беше сред ключовите искания на международната общност и Международния валутен фонд, които през годините все повече губят доверие в засегнатия от кризата Ливан.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР