Временният бежански център Втори дом“ за Украйна е сред финалистите

...
Временният бежански център Втори дом“ за Украйна е сред финалистите
Коментари Харесай

„Втори дом“ в Пловдив е сред 80-те финалисти на Международния институт за иновации в политиката


Временният бежански център „ Втори дом “ за Украйна е измежду финалистите в тазгодишните номинации на Института за нововъведения в политика, категория обществена кохезия. Община Пловдив е измежду 80-те финалисти, които се надпреварват в 8 категории за влиятелната оценка. В средата на май на церемония гала във Варшава, Полша ще бъдат оповестени осемте спечелили. Пловдив е единственият град от България и Централна и Източна Европа, който попада измежду номинираните.

Проектът „ Втори дом “ на Пловдив за основаването на условия за бежанците от Украйна е на финала в категорията си с страни като Австрия, Белгия, Германия, Холандия, Франция, Испания и други Центърът за бежанци е спечелил вниманието на 1045 жители, специалисти и политици от цяла Европа, които са селекционно жури тази година. Моделът на Пловдив е отличен за междусекторния си метод в ползотворната взаимна работа с неправителствени организации, бизнес, институции и държавни органи, ангажирани с бежанската рецесия. В плана, с който взе участие общината,  са разказани и двата дневни центъра за деца бежанци, които бяха предоставени на фондация „ Юкрейн съпорт енд реновейшън “ на Наталия Елис. Именно нейната фондация се грижи за целодневното действие на дома, като тя е и измежду главните сътрудници на Община Пловдив в идеята, дружно с разнообразни представители на бизнеса. Партньор на общината са и огромни интернационалните организации, също и Организацията на обединените народи (ООН),  по чиито данни все още сред 8 и 10 хиляди украинци обитават на територията на региона. Еврокомисарят за работните места и обществени права Никола Шмит след посещаване на място също даде висока оценка на основаната база.

„ Благодаря на община Пловдив и персонално на заместник-кмета Стефан Стоянов, че се ангажира с децата на украинците, където те да се приспособяват, до момента в който родителите им стартират работа. Там те се приготвят за просветителната система в България ", показа Наталия Елис и добави, че сега общината спомага и за даването на трето място за социализация на украинските деца и в кв. „ Южен “. Над 320 от тях към този момент са обхванати в просветителната система.

Преди да гласоподава за плана по превръщането на някогашната Белодробна болница в Пловдив във краткотраен бежански център, всеки член на журито се е срещнал с изискванията и грижите, които се оферират там. Центърът отвори през юни 2022 година и повече от 5000 души получиха поддръжка и към този момент са се интегрирали в локалния живот. Всеки месец повече от 500 деца и възрастни получават психическа и прочувствена поддръжка там. Мястото продължава да уголемява услугите си като основава мрежа за поддръжка и възприятие за принадлежност.

„ С този план искахме да осигурим на бежанците опция да се открият и изградят още веднъж живота си в Пловдив. Създадохме условия, с които градът ни се подреди измежду водещите образци в Европа за ефикасен модел за подаване на ръка на поддръжка в моменти на неустановеност “, разяснява кметът Здравко Димитров номинацията.

В тазгодишното издание в осемте категории за народна власт, запазване на климата, демократични технологии, възстановяване на ръководството, обществено доближаване, локално развиване, обучение и партийни нововъведения се борят общо 337 политически плана от 26 страни.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР