Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност

...
Временните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ) предупредиха за опасност
Коментари Харесай

ЮНИФИЛ: Има опасност от катастрофален конфликт в Близкия изток

В ременните сили на Организация на обединените нации в Ливан (ЮНИФИЛ) предизвестиха за заплаха от " пагубен " районен спор, на фона на сраженията сред израелската войска и съдружниците на Иран - ливанската формация " Хизбула " и палестинската " Хамас ", съобщи Франс прес.

Най-малко 15 души починаха през вчерашния ден при израелски удари в три села на север и юг от Бейрут, отвън крепостите на " Хизбула ", заяви нощес ливанското министерство на опазването на здравето.

" Конфликтът сред " Хизбула " и Израел не е просто спор сред две страни. Много скоро той може да се трансформира в районен спор с пагубни последствия за всички ", съобщи представителят на ЮНИФИЛ Андреа Тененти.

|: World Exclusive: UN Peacekeepers Under Fire: Andrea Tenenti, UNIFIL spokesperson, Years of Israel-Hamas War: Middle East, A Tinderbox, 1 Year of: Impact on, with
— News18 (@CNNnews18)
Войната в Газа, провокирана от невижданата офанзива на " Хамас " на израелска територия на 7 октомври 2023 година, и войната в Ливан бяха съпроводени от ескалация на връзките сред Израел и Иран, като израелските водачи заплашиха да отвърнат на иранската ракетна офанзива на 1 октомври.

След като отслаби " Хамас " в Газа, през септември Израел реалокира фронтовата линия на войната в Ливан за да държи " Хизбула " надалеч от граничните региони и да спре ракетния ѝ обстрел, с цел да разреши на към 60 000 разселени поданици да се завърнат в Северен Израел. Фронтът, открит през октомври 2023 година от " Хизбула " против Израел в поддръжка на " Хамас ", се трансформира в открита война на 23 септември с началото на интензивните израелски бомбардировки на бастиони на " Хизбула " в Ливан, при които почина и водачът на придвижването Хасан Насралла. На 30 септември израелската войска стартира сухопътна атака в Южен Ливан, напомня Агенция Франс Прес.

Припомняме и тази изложба от нашия списък:

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР