Временната закрила за украинските бежанци у нас ще е в

...
Временната закрила за украинските бежанци у нас ще е в
Коментари Харесай

Удължават срока за помощи за нерегистрирани украински бежанци


Временната протекция за украинските бежанци у нас ще е в действие без подаване на документ до 15 април. Това реши държавното управление, като по този метод удължи настоящия период, който беше 31 март. Това ще даде опция и хотелиерите да получават по 40 лв. дневно, даже настанените при тях бежанци да не са регистрирани. А проблеми с подаването на документи към момента има.

От дни в Добрич работят 11 пункта за регистрация на бежанци. Въпреки дългото работно време и неналичието на почивни дни, към момента доста хора не съумяват да подадат документите си.

„ В нашия град към този момент станаха 7 хотелите, в които има бежанци. Към момента тези, които са настанени в Балчик, ориентировъчно към половината са регистрирани, другата половина към момента не са съумели ”, изяснява пред Нова телевизия Христо Желев, който е шеф на хотел в града.

В първия хотел, отворил порти за украинските бежанци у нас, са настанени 176 души.

„ Учудващо към този миг всички в хотела към този момент са регистрирани. В Балчик се сътвори организация първите дни,  работеше се непрекъснато ”, споделя притежателят на хотел в крайморското градче Симеон Господинов.

Не всички сътрудници на хотелиерите в Балчик обаче съумяват да набират нужните документи.

„ В посока на „ Св. Св. Константин и Елена ” има много сътрудници, които също са приютили бежанци. Те имат неимоверно огромни проблеми с тяхната регистрация. От един от сътрудниците разбрах, че имат единствено единични случаи на регистрирани хора ”, прибавя Симеон.

Самите бежанци демонстрират схващане, без значение, че някои от тях са чакали първоначално по цели дни пред регистрационните бюра. Повечето чакат медицински грижи.

„ Решихме да се записваме, с цел да имаме някаква отбрана. Не знаем по кое време у нас всичко това ще свърши, а по този начин имаме някаква отбрана и помощ за децата – за нас най-важното е здравната помощ ”, споделя избягалата от войната Наташа Антонова.

Светлана Головочова пък има стара майка и дребна щерка.

„ С оглед на това сме признателни, че имаме опция да получим застраховка при приемане на краткотрайна протекция, плюс средства за прекарване. Всичко тук ни дават гратис ”, споделя тя.

Част от украинките се включват непринудено в помощ на своите сънародници. Други търсят работа, тъй като не знаят какъв брой дълго ще би трябвало да останат у нас, само че всички са безапелационни, че ще се върнат вкъщи.

„ Много обичаме България и благодарим за приема, били сме тук и преди. Искам да се върна в България не като емигрант, а като посетител, само че най-вече желая да се прибера вкъщи ”, споделя Лада Архипенко.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР