Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция

...
Временната парламентарна комисия за разследване на корупционните практики в Агенция
Коментари Харесай

Изслушват Асен Василев за скандала в митниците, той приемал тайно в МФ контрабандистите Димитрови

Временната парламентарна комисия за следствие на корупционните практики в Агенция " Митници " се чака през днешния ден да изслуша някогашния финансов министър Асен Василев.


Скандалът в митниците е от началото на април, когато беше задържана шефът на организацията Петя Банкова. В хода на следствието стана ясно, че Банкова се е познавала със Стефан и Марин Димитрови, като тримата са упрекнати за присъединяване в проведена незаконна група за контрабанда, пране на пари и подкупи. По време на правосъдно съвещание бяха представени показания на очевидец, съгласно който Димитрови са били познати и с някогашния финансов министър Асен Василев.

 

Обвинените за присъединяване в незаконна група за контрабанда, подкупи и търговия с въздействие татко и наследник Марин и Стефан Димитрови са посещавали както постройката на Агенция " Митници ", където са се срещали с Петя Банкова, по този начин и Министерството на финансите, където са посещавали министър Асен Василев.

 

Това стана ясно по време на вчерашното съвещание на краткотрайната комисия, която ревизира за корупция в митниците и " възможната роля на Асен Василев " от информация, изпратена до комисията  от МФ.

 

Според справката на МФ Димитрови са посещавали Асен Василев в централата на Министерството на финансите два или три пъти в края на 2023 г. Двамата са преминали през един от входовете, съпровождани от специалист от политическия кабинет на министъра (Лъчезар Ставрев) и влизането им не е било записано. Информацията е добита от писмени пояснения, снети от отговорника на охранителите във компанията, която дава охранителните услуги на МФ. Миналата седмица служебният министър Людмила Петкова обясни, че видеото от камерите в министерството се пази единствено месец, а за Димитрови няма записи нито в дневника на посетителите, нито в деловодната система на министерството.

Депутатите изслушаха във вторник ръководителя на ДАНС Пламен Тончев.  По думите му ДАНС е открила единствено една връзка сред Асен Василев и Стефан Димитров и тя е за назначение на Недан Хаджиев за шеф на Областната дирекция (ОД) на Министерство на вътрешните работи – Хасково.

След като въпросното предопределение се провалило, впоследствие бил издирван пост за Хаджиев в митниците.  " Буквално последните дни преди реализацията на ДАНС на това лице се търсеше място за назначение на висока позиция в Агенция " Митници ", само че не се стигна до такова предопределение ", съобщи Тончев. По този въпрос предходната седмица Асен Василев изясни, че е предложил назначението на Хаджиев, тъй като той е съдействал за доста невисок дял на купените гласове на последните локални избори.

 

Отговорът на МФ изчете ръководителя на комисията Тошко Йорданов, който разгласи, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови.

 

В показанията си към този момент някогашният основен секретар на вътрешното министерство Живко Коцев съобщава, че точно Асен Василев е желал от вътрешния министър Калин Стоянов да смени полицейския началник в родния му град Хасково. Оттам са и семейство Димитрови. След като вътрешният министър му отказал, той почнал да бави финансирането за Министерство на вътрешните работи в частта за финансови разноски, твърди още Живко Коцев.

 

До момента в комисията по случая бяха изслушани вътрешният министър Калин Стоянов, финансовият министър Людмила Петкова, ръководителят на ДАНС Пламен Тончев, някогашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров и някогашният вътрешен министър Бойко Рашков. След чуването на Асен Василев се чака комисията да изготви отчет и да завърши своята работа.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР