Временната парламентарна комисия за меморандума сключен между българската държава и

...
Временната парламентарна комисия за меморандума сключен между българската държава и
Коментари Харесай

Комисията Джемкорп започна със скандал

Временната парламентарна комисия за меморандума подписан сред българската страна и компанията " Джемкорп " стартира със скандал сред Венко Сабрутев от Продължаваме промяната и ръководителя на комисията Десислава Трифонова от ГЕРБ. Сабрутев изиска да бъде изслушан някогашния министър на енергетиката Александър Николов, който пристигна на съвещанието.

До такова чуване обаче не се стигна, само че бе гласувано той дружно с Кирил Петков, Асен Василев и Лена Бориславова да бъдат поканени на чуване при нови съвещания. В рамките на комисията бе изслушан служебния министър на енергетиката Росен Христов и ръководителят на ДАНС Пламен Тончев.

Христов изясни, че меморандумът подписан по времето на кабинета " Петков " е бил едностранно преустановен, което се удостоверява в писмо на " Джемкорп ", изпратено до енергийното министерство. Затова от ведомството смятат меморандума за преустановен, заключи Христов.

Според Христов конституционно предписание е интернационалните контракти да се подписват сред две страни. В случая с меморандума е сред " Джемкорп " и Република България, което го трансформира в юридически проблем, по който работят юристите. Служебният министър добави, че самата уговорка за арбитраж е доста ангажираща. Все още се събира информация и се изготвят отчети за уточняване на всички неясноти, защото системата за вписване на документи, срещите и договарянията, довели до сключването на меморандума не е била употребена, твърди още Христов. Проследява се и дали има теч на информация към частни лица, добави служебния енергиен министър.

" От наша страна изпратихме писмо с искане за едностранно преустановяване и съвсем незабавно дадоха отговор от " Джемкорп " одобряват прекратяването и нямат искания в писмен тип. Към момента считаме меморандума за преустановен ", съобщи Росен Христов.

Бившият министър на енергетиката Александър Николов изясни, че меморандумът е неангажиращ, което, съгласно него, прави всички останали мнения непотребни. Николов е сюрпризиран, че в енергийното ведомство не са осведомени със наличието на документа, защото открит ред и разполагаем произлязъл номер. Той обърна внимание, че има обществена информация, от която е видно, че документа е преустановен.

" Когато един документ е неангажиращ няма смисъл да бъде прекратяван, с цел да се основава ненужно звук. Въпреки това и предвид на обстоятелството, че Министерски съвет взе решение на 27 юли публично е изпратен документа, който на всичко от горната страна, останалите две страни е доказано с едностранна нотификация, че е преустановен ", съобщи Александър Николов.

Същите компании са нотифицирали допустимо най-вече институции преди да имаме меморандума, в това число е имало срещи в президентската институция и входирано писмо за желание в Столична община.

По проблема ръководителят на ДАНС Пламен Тончев изясни, че отчета на институцията по тематиката е изпратен до парламентарната комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР