Временната парламентарна комисия по ревизия на управлението през последните 10

...
Временната парламентарна комисия по ревизия на управлението през последните 10
Коментари Харесай

Манолова видя 5 милиарда лева нередовни поръчки по магистрал...

Временната парламентарна комисия по проверка на ръководството през последните 10 години изслушва министъра на районното развиване в оставка Петя Аврамова за активността на сдруженията „ Автомагистрали “ и „ ВиК холдинг “, както за осъществяването на Националната стратегия за саниране, заяви БНР.

Комисията по проверка насочи остри обвинявания към управленията на Агенция " Пътна инфраструктура " и " Автомагистрали " за непозволено възлагане на контракти за строителството на пътища към подизпълнителни компании, близки до властта.

Според изказванията на членовете на ревизионната комисия близо 90% от активността на сдружението " Автомагистрали " е отдадена на над 400 компании подизпълнители без социална поръчка на стойност от близо 5 милиарда лв..

Министърът на районното развиване в оставка Петя Аврамова дефинира информацията като " внушения " и посочи, че законът не задължава Държавното сдружение " Автомагистрали " да организира публични поръчки, а фирмите-подизпълнители са определени посредством конкурс по по този начин нареченото " инхаус-възлагане " изцяло законно.

В последна сметка по това чуване Комисията реши, че ще изпрати на бъдещия длъжностен министър на районното развиване и благоустройството стенограмата от съвещанието и ще му обърне внимание да изиска документите, която през днешния ден не беше предадена на Комисията от шефа на сдружението " Автомагистрали ".

По другата тематика от дневния ред на съвещанието, касаеща активността на Българския ВиК холдинг, съгласно ръководителят на комисията Мая Манолова, холдингът е раздал 83 милиона лв. за безлихвени заеми и нарастване на капитала на избрани дъщерни ВиК сдружения, с цел да покрие загубите им. Тя попита законно ли е това и какъв е правилото, по който са били избирани тъкмо тези сдружения.

Директорът на холдинга Иван Иванов регистрира, че това са средства за излекуване на сдружения в доста тежко финансово положение, като близо 37 милиона са били отпуснати за насъбрани отговорности към " Басейнова дирекция " и към Национална агенция за приходите.

Манолова от своя страна попита обикновено ли е държавният ВиК холдинг да работи като банка.

Министърът в оставка Аврамова пък увери, че нито стотинка от въпросните средства не са отишли отвън ВиК холдинга.

Информацията от съвещанието ще бъде изпратена на Агенцията за държавна финансова ревизия и на бъдещия отраслов длъжностен министър.

Относно осъществяването на програмата за енергийна успеваемост чуване няма да има, защото управителните органи не участваха на съвещанието, а министърът в оставка е изпратила писмена информация по отношение на договорите за саниране.

Мая Манолова съобщи, че в предоставените контракти за саниране са открити нарушавания, като да вземем за пример липса на оторизиран надзорен орган. Установени са и няколко метода за отклонение на средства, уточни още Манолова.

Депутатите от ГЕРБ дефинираха тази информация като внушения и разпределяне на присъди и приканиха да бъдат сезирани способените органи.

Петя Аврамова напусна демонстративно и отхвърли да дава отговор на въпроси за активността на сдружението „ Автомагистрали “, като назова политически пиар дейностите на краткотрайната комисия.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР