Временната парламентарна комисия, която бе създадена след убийството на Мартин

...
Временната парламентарна комисия, която бе създадена след убийството на Мартин
Коментари Харесай

Комисията за Нотариуса: говорят прокурори, съдебният инспектор и следовател

Временната парламентарна комисия, която бе основана след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, ще заседава през днешния ден, като в дневния ред е включено чуването на четирима души - градският и апелативен прокурор на София, основният правосъден контрольор и сегашен следовател и някогашен член на правосъдния съвет.
" Не съм била когато господин Пеевски е бил назначен в столичното разследване. Това е при новото управление на Ангел Александров, който господин Рашков знае по какъв начин беше доведен. Не съм работила с господин Делян Пеевски, който е бил редови следовател, доколкото ми е известно ", разяснява Кирилова в отговор на въпрос на Мирослав Иванов.

На въпрос за разпределението на делата и преписките, Кирилова даде обстоен отговор. " В 5-ти отдел има два други. Едната група е по сигнали от разнообразни жители, министри, депутати против лица с имунитет. Има много сигнали. Втората група е каузи против магистрати. Броят на тези каузи не е чак толкоз огромен, а и в доста случаи не съставляват фактическа и правна трудност. Там са 6 индивида. Системата, която разпределя делата, неведнъж е проверявана. Тя регистрира какъв брой работни дни имаш, какъв брой дни си бил в отпуск, правени са доста инспекции. Тя е основана не да оказва помощ, а да пречи. По тази причина са се паднали тези каузи на прокурор Йордан Петров ", изясни Кирилова и добави, че е правено доста пъти - три каузи може да се паднат на един прокурор едно след друго за един ден.

" За мен е извънредно да се разпределя прокурор в 2:36 ч. през нощта. Прокурор Константин Сулев е бил разпределен по този метод. Как и за какво се е случило са въпроси, които съдът ще реши ", отговори Кирилова като разяснява делото, по което се проверява Петьо Петров-Еврото, което в следствие отива в СГП. " Делото не е конфискувано от СГП, те си го изпратиха и ние го получихме ", сподели Кирилова за следствието.

" По отношение на прокурор Йордан Петров. Аз считам, че е добре да има такива прокурори като Йордан Петров. Този прокурор и екипът от прокурори, които тогава бяха трима се осмелиха да образуват едно досъдебно произвеждане против това лице (Мартин Божанов-Нотариуса). И аз съм сигурна, че тук най-малко един ме схваща за какво споделям, че са се осмелили. Натискът, няма да кажа от кого е, за необразуване на дело не беше дребен ", изясни Кирилова.

" Този прокурор с екипа образува делото. Докладът на основната дирекция пристигна през декември месец, преди Коледа м.г.. Това наложи да се извърши спомагателна инспекция. Не е правилно, че не сме работили по делото на Мартин Божанов. Самият факт, че 3 месеца преди убийството на този човек, ние използвахме специфични разследващи средства, които в скоро време ще станат материални доказателствени средства, значи, че не сме чакали да убият Мартин Божанов и ние да кажем, че започваме да работим по него. Вече ще стане една година откогато работим ", разяснява още градският прокурор на София.

Тя заявява изрично, че не е била част от така наречен " семейство ", за което приказва някогашният областен прокурор на София Невена Зартова. Тя акцентира, че системата може да се самоочисти.

" Когато започнах в следствието нямаше сфери на въздействие. Животът се промени, изнасят се погрешни данни. Станаха нещата много по-различни. За това по какъв начин може да се лимитират тези сфери на въздействие и зависимости, то е до човек. Всеки би трябвало да носи глава на раменете си. Може би би трябвало да се направи диалог с експерти, да забележим какво може да се направи и да се промени. Между вас единствено господин Рашков е експерт по тази тематика. Моля Ви, спрете да омаскарявате прокуратурата. И към медиите: " Обадете се и питайте. Спрете се да омаскарявате хората. Тези хора имат фамилии, деца и родители. Душевните контузии никой не може да ги излекува, вярвайте ми, от опит го споделям ", съобщи прокурор Кирилова.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР