Временната комисия за ЧЕЗ излезе ялова. Така депутатът от ГЕРБ

...
Временната комисия за ЧЕЗ излезе ялова. Така депутатът от ГЕРБ
Коментари Харесай

"Яловата" комисия за ЧЕЗ поиска ЕРП-тата да са обекти на националната сигурност

Временната комисия за ЧЕЗ излезе ялова. Така депутатът от ГЕРБ Делян Добрев дефинира отчета на комисията, който беше признат през днешния ден в Народното събрание. Заедно с него Народното събрание одобри и решение, с което разпореди на Министерския съвет да направи разбор по осъществяването на тактиката за приватизация на електроразпределителните сдружения (ЕРП).

Освен това депутатите разпоредиха на държавно управление да ревизира постановлението си за установяване на стратегическите обекти в бранш " Енергетика ", като включи до края на годината съществени активи и действия на електроразпределителните предприятия. Народното събрание реши още службите за сигурност да дават подробен разбор по плануваната продажба на сдруженията на " ЧЕЗ Груп ", а Българска народна банка - информация за поетите задължения от български банки по договорката. Това също би трябвало да стане до края на годината.

По време на дебатите се разбра, че Българска народна банка и службите не са дали поисканата от краткотрайната комисия информация за договорката, в която българската компания " Инерком " би трябвало да купи от чешкото сдружение българския му бизнес.

Добрев поздрави ръководителя на краткотрайната комисия Жельо Бойчев (БСП), тъй като е бил доста деен по време на активността ѝ.

" Поздравявам го, тъй като в действителност доста се остаряла, само че просто нямаше какво повече да се направи ", сподели ръководителят на парламентарната комисия по енергетика.

Според него комисията е обобщила общоизвестни обстоятелства и ги е подредила в един отчет.

" Едно хубаво нещо има за последните два месеца и това е, че макар всичките ви опити, макар цялата власт, която имате в комисията, вие не можахте да докажете нито едно от внушенията, които в началото правихте ", сподели още Добрев.

По думите му " в тази беззащитност в последния миг в отчета са включени текстове ", с които карат Българска народна банка да наруши закона, и добави, че ще подпише отчета с изключително мнение.

" Всичко в договорката с ЧЕЗ наподобява на една огромна неистина - това повече не може да се случва, тъй като през днешния ден е това сдружение, на следващия ден ще е цяла България ", сподели от своя страна Крум Зарков от Българска социалистическа партия. Според него притежателят на " Инерком " Гинка Върбакова, както и самата компания са подставени лица.

" Зад тези хора и тази компания стои уродливото лице на политическо-икономическото лице на страната ", посочи Зарков.

Той добави, че се заплашва електроподаването на 3 млн. души. Зарков попита по какъв начин е допустимо да бъде потвърден произходът на средствата за финансиране на договорката в края на предходната година, а в действителност да става въпрос за финансови средства, които занапред ще бъдат търсени.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Сделката за ЧЕЗ (127)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР