Временната комисия по исканията на главния прокурор за сваляне на

...
Временната комисия по исканията на главния прокурор за сваляне на
Коментари Харесай

Първото заседание на комисията за имунитети се провали на 21-ия от 35 дни за работа

Временната комисия по настояванията на основния прокурор за събаряне на депутатските имунитети на четирима депутати се провали поради липса на кворум, заяви Българска телеграфна агенция във вторник.

Комисията, с цел да разиска настояванията на някогашния основен прокурор Иван Гешев да бъдат свалени имунитетите на Бойко Борисов и Даниел Александров от ГЕРБ-СДС, Кирил Петков от " Продължаваме промяната-Демократична България " (ПП-ДБ) и Димитър Аврамов от Движение за права и свободи. Засега единствено Петков от имунитета си.

Заработването ѝ се бави към този момент 21 дни от общо 35 , в които тя може да заседава. Според решението за основаването ѝ съставът би трябвало да е от 12 депутати, по двама от парламентарната група на всяка партия. От " Българска социалистическа партия за България " и „ ИТН “ обаче не показаха свои представители.

Вследствие на това актуалният ѝ състав е от 8 депутати, от които петима са се явили на съвещанието. Това са Хамид Хамид от Движение за права и свободи, Николай Дренчев от „ Възраждане “, Рая Назарян от ГЕРБ-СДС и двамата представители на ПП-ДБ Никола Минчев и Димитър Найденов.

Според Минчев явилите се депутати са спорили дали кворумът би трябвало да се дефинира по отношение на осемте определени членове или по отношение на 12-те, които са били избрани от Народното събрание. Определеният за ръководител Хамид Хамид е решил, че няма кворум и по тази причина съвещанието не е било намерено.

Хамид сподели също, че ще предложи на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков да изиска позволение от наблюдаващите прокурори материалите по трите каузи да бъдат обсъждани на открити съвещания. Рая Назарян от ГЕРБ-СДС изрази опасения, че разгласяването на информация би попречило на процеса в правосъдна фаза. Същото сподели и Николай Дренчев от " Възраждане ".

Според Минчев несъстоялото се съвещание няма да забави работата на комисията, чийто краен период е 18 юли. Дотогава тя би трябвало да създаде проекторешения по всяко от настояванията за следствие.

Преди близо седмица депутатите в Народното събрание имунитета на Борисов, като това стана благодарение на гласовете " въздържал се " на представителите на ПП-ДБ.

Гешев на Борисов поради делото " Барселонагейт ", обвързвано със скица за пране на пари, а - поради декларацията, в която той твърди, че няма двойно поданство, подадена преди да бъде назначен за длъжностен министър от президента Румен Радев през 2021 година Имунитетът на Александров поради неотдавна огласена информация, че има данни за блудничество с дете. и имунитета на Димитър Аврамов от Движение за права и свободи поради търговия с въздействие през 2019 година

Тези дейности на държавното обвиняване пристигнаха, откакто ГЕРБ и Движение за права и свободи изненадващо се оповестиха за промяна на основния прокурор. Иван Гешев от своя страна, че " не бяга ", а " се бие ", и отхвърли да се отдръпна от поста си. Той обаче беше отхвърлен от поста от Висш съдебен съвет.

По-рано от пресцентъра на Народното събрание и от партия ГЕРБ на Свободна Европа за какво се бави работата и докога ще продължи това на фона на изтичащите периоди.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР