Временната анкетна комисия за изясняване на всички обстоятелства около източване

...
Временната анкетна комисия за изясняване на всички обстоятелства около източване
Коментари Харесай

Финалът на проверката НАП-гейт: без виновни и по-високи заплати за служителите

Временната анкетна комисия за изясняване на всички условия към източване на данните на хиляди българи от Национална агенция за приходите закри своята работа.

8 извършени съвещания, изслушана е Национална агенция за приходите, Комисията за персоналните данни, глобена е Приходната организация, изслушана е прокуратурата, регистрира ръководителят Красимир Ципов от ГЕРБ. Депутатите от комисията дебатираха какви рекомендации да направи комисията, с цел да не се повтаря за вбъдеще сходен случай.

Проф. Румен Гечев от Българска социалистическа партия разяснява отчета: " Този отчет приключва с рекомендации към организациите, само че нашата задача е да установим какви са отговорностите. " В тази връзка той изиска да има санкции и да се поеме отговорност в управлението на Национална агенция за приходите, а не да се приема, че всичко е решено с отстраняването на двама служители. Гечев изиска и отговорност от Министерство на финансите.

Депутатът е безапелационен, че текстът на Държавната организация по електронно ръководство наподобява като поръчков, който се занимава с цялата администрация. " Пращат ме в Централно разузнавателно управление на САЩ в Украйна какви пробиви има... все едно като хванеш някой, че краде в плевнята, да кажеш - и други по този начин вършат ", сподели Гечев. Основната рекомендация, която влиза в отчета, е да се уточни наемането на фрагменти в Национална агенция за приходите - да са единствено със профилирано обучение.

" Национална агенция за приходите носи отговорност за пробива, Министерство на финансите не е осъществило контрол, тогава да каже какви кадрови промени ще има ", безапелационен бе Румен Гечев.

Мануил Манев от ГЕРБ разяснява, че не са съгласни за носене на лични отговорности, а ръководителят Красимир Ципов одобри - да се обръща внимание на чиновниците, назначавани в Национална агенция за приходите, какво обучение имат и да се сортират положителни фрагменти.

В спор най-после на съвещанието на комисията Румен Гечев сподели: " Приключваме със умозаключение, че оневиняваме Национална агенция за приходите, макар че са източени данните на милиони души. Аз такова нещо бих го подписал с изключително мнение. "

Решено:

- Комисията гласоподава в изводите да се насочи рекомендация към управлението на Национална агенция за приходите да се съгласи с отчета на Комисията за отбрана на персоналните данни. - Да се включи текст - при подписване на контракт за създаване и поддръжка на системи с бюджети към Министерство на финансите да включват клаузи за носене на отговорност за осъществяване. - Да бъде осъществена одитна система на всички регионални администрации, която ще е ориентирана към общините. - Да се вземат поради и новите условия за профилиран програмен продукт. - Препоръчано бе също да има наложително образование на специалистите от всички звена от държавната и общинската администрация, виновни за внедряване и поддръжката на осведомителни системи. - Комисията одобри и да бъде осъществен обзор на процедурите за асортимент на претенденти за държавни чиновници, да обръщат внимание на образованието и специалността на претендентите. - Както и Министерски съвет, да подхващат ограничения при вероятен бюджет за повишение на възнагражденията на експертите, във връзка с систематичните админи.

" Най-високата заплата е над 2000 лева А се дава отговор за персоналните данни на всички българи ", означи в хода на разискванията Красимир Ципов.

В отчета се задължава Министерство на правораздаването при създаването на новия Наказателен кодекс да формулира по нов метод съставите на сходни закононарушения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР