Временна анкетна комисия в парламента да нищи проблемите в изборния

...
Временна анкетна комисия в парламента да нищи проблемите в изборния
Коментари Харесай

За по-прозрачни и честни избори

Временна анкетна комисия в Народното събрание да нищи проблемите в изборния развой и депутатите да излязат с общи законови промени в Изборния кодекс. Около това се сплотиха представители от Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи, " Воля " и " Обединени патриоти " след срещата, инициирана от Българска социалистическа партия за възстановяване на изборното законодателство.

На дебата участваха депутати от всички парламентарни групи, като се изключи ГЕРБ. Въпреки това соцлидерката Корнелия Нинова акцентира, че ще търси и тяхната поддръжка за основаването на анкетната комисия, която да стартира работата по поправките в Изборния кодекс.
 Българска социалистическа партия Движение за права и свободи Воля DarikNews.bg

Тя посочи и че не са обсъждани в конкретика текстове, само че парламентарните групи са се обединили към основаването на краткотрайната комисия, защото са се съгласили, че има проблеми в изборния развой.

" Всяка парламентарна група направи своята оценка, направи съответни оферти и излизаме с общото предложение - дружно, на паритетен принцип, да излъчим свои представители и да предложим в залата да се сътвори краткотрайна комисия и да има експертно разискване. Тази комисия ще направи оферти за решенвия, които да влязат в залата като общи оферти за промени в Изборния кодекс. Обединихме се, че не трябва да се трансформира в този момент настоящата норма за 100% машинно гласоподаване, да търсим вид за машинно броене и способи за изчиставне на описите. Ще предложим и на ГЕРБ дружно в една комисия да решаваме проблемите ", добави Корнелия Нинова.-->
 Българска социалистическа партия Движение за права и свободи Воля DarikNews.bg

Йордан Цонев от Движение за права и свободи също акцентира, че не са били обсъждани съответни оферти, а единствено методът, по който да тръгнат измененията.

" Всяка група посочи своето виждане и се обединихме, че има два механизма - през непрекъснатата правна комисия или да създадем нарочна комисия, каквато имаше при основаването на този Кодекс. Но не сме се обединявали към нищо, с изключение на към това да тръгнем по пътя за решаването на въпросите ", посочи той.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР