Времената, когато Минск можеше да лавира между Русия и Запада,

...
Времената, когато Минск можеше да лавира между Русия и Запада,
Коментари Харесай

Защо Беларус излиза от ДОВСЕ?

Времената, когато Минск можеше да лавира сред Русия и Запада, са в далечното минало

Беларус стопира присъединяване си в Договора за елементарните въоръжени сили в Европа (ДОВСЕ). Президентът А. Лукашенко внесе съответния законопроект в Камарата на представителите (долната камара на беларуския парламент).

Припомняме, че Беларус е страна по ДОВСЕ от 1992 година Споразумението лимитира равнищата на стандартните оръжия и съоръжение в пет съществени категории: танкове, бойни бронирани машини, артилерия, щурмови хеликоптери и бойни самолети. Той също по този начин планува отговорности за продан на информация и осъществяване на инспекции сред членовете на контракта.

ДОВСЕ е подписан през 1990 година от пълномощни представители на 16 страни членки на НАТО и 6 членки на Организацията на Варшавския контракт.

Всъщност обаче съглашението морално остаря безусловно година след влизането му в действие. Договорът беше артикул на Студената война и отразяваше действителностите, които съществуваха в границите на този световен спор. Той беше фокусиран върху съществуването на две военно-политически групировки в Европа - НАТО и Варшавският контракт и установяването на баланс сред тях.

Въпреки това, дружно с разпадането на Оорганизацията на Варшавския контракт /ОВД/, социалистическия лагер и Съюз на съветските социалистически републики, този баланс беше нарушен. Вместо два военно-политически блока, в Европа стартира да се открива диктатурата на един от тях - НАТО, където се втурнаха и някогашните участници във Варшавския контракт.

В изискванията на внезапно намаляване на Русия, НАТО към този момент не смяташе за належащо да се лимитира строго в границите на контракта. През 1999 година беше подписано Споразумението за адаптиране на ДОВСЕ, което трябваше да поправя контракта, с цел да вземе поради новите действителности и разширението на НАТО.

Вместо зонално-групова квотна система, учредена на действителностите на блоковата борба, бяха въведени национални и териториални граници за всяка участваща страна, без значение от принадлежността им към един или различен военно-политически съюз. Адаптираната версия на ДОВСЕ беше подписана от 30 страни, в това число всички членки на НАТО, само че в последна сметка единствено Русия, Беларус, Украйна и Казахстан го ратифицираха.

Актуализираният ДОВСЕ по този начин и не влезе в действие, давайки на НАТО независимост на струпване на оръжия в Европа. Ситуацията се усложни от обстоятелството, че балтийските страни и три балкански страни (Словения, Албания, Хърватия), които се причислиха към НАТО през 2004 и 2009 година, кардинално отхвърлиха да се причислят към ДОВСЕ.

Така в границите на НАТО се оформиха два района, в които щеше да бъде допустимо построяването на стандартни оръжия без никакъв надзор и ограничавания.

В тези условия осъществяването на ДОВСЕ за Русия се трансформира в безсмислено въздържание, което не дава никакви гаранции за сигурност от НАТО. Напротив, осъществяването на контракта се трансформира по-скоро в опасност за националната сигурност. Поради това през 2007 година Русия суспендира присъединяване си в ДОВСЕ и обвързваните с него интернационалните контракти.

През 2023 година Русия дефинитивно денонсира Договора за елементарните въоръжени сили в Европа. Така през днешния ден няма даже теоретична опция Москва да възобнови дейностите си. Очевидно е, че без Русия самото това съглашение е значително безсмислено.

За разлика от Русия, Беларус остана пълновръстен участник в ДОВСЕ. В момента също не приказваме за отдръпване от контракта, а за прекъсване на действието му, т.е. това е формулировката, към която Русия прибягна още през 2007 година

Какво накара Минск да вземе това решение? Първо, две страни от НАТО – Чехия и Полша – стопираха да ползват ДОВСЕ във връзка с Беларус. Освен това през ноември 2023 година, Северноатлантическият съвет на НАТО разгласи желанието на страните от алианса кардинално да прекратят присъединяване си в този контракт.

ДОВСЕ в действителност към този момент умря и по-нататъшното му използване за Беларус, както и за Русия, е безпричинно и нездравословно въздържание.

Общата геополитическа обстановка, която се развива към Беларус, също не благоприятства сходен алтруизъм. Времената, когато Минск можеше да лавира сред Русия и Запада без боязън от последици, са в предишното. Днес Балтийско-Черноморската дъга, част от която е и Беларус, се трансформира в нещо като нови Балкани, т.е. в главния барутен погреб на Европа. Напрежението пораства в цялата тази зона – от Украйна до Финландия.

Вече се води конкуренция във въоръжаването по периметъра на беларуските граници. Границата с Украйна в действителност е превърната в минно поле. Ако самодейностите на френския президент Макрон не се окажат празни приказки, не е изключено скоро на беларуско-украинската граница да се появят контингенти на НАТО.

Полша разгласи увеличение на въоръжените си сили до 300 хиляди души. В момента числеността на полската войска е към 150 хиляди души против 50 хиляди в Беларус. В източните воеводства, граничещи с Беларус, Полша към този момент разполага нови сили от още 10 000 души.

Междувременно силите на Бундесвера се разполагат в Литва. Засега приказваме за дребна група от 150 души, само че е явно, че този експериментален балон може да бъде последван от по-сериозни сили.

Не би трябвало да забравяме стратегическата цел на Запада да откри прозападен режим в Беларус и да го интегрира в антируския хигиеничен кордон.

Очевидно всичко това изисква ответни ограничения от страна на Беларус и хватката под формата на на практика неработещия ДОВСЕ тук е безусловно безполезна.

Превод: Европейски Съюз

Източник: Фонд Стратегической Культурый

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед9283Татяна Дончева: " ЛЕВИЦАТА! " би трябвало да търси своите лични симпатизантиАлтернативен Поглед9906Татяна Дончева за Политическа партия: Тези хора в никакъв случай не са били на огромни хоризонтиАлтернативен Поглед54454Ген. Димитър Шивиков: В обединението на искащите на Макрон ще бъдат натикани страните от соцлагераАлтернативен Поглед23603Ген. Димитър Шивиков: След 9 месеца бременност ГЕРБ-СДС и ППДБ родиха един ФранкенщайнАлтернативен Поглед44462Красимир Каракачанов: Към първия ден на войната Русия превъзхожда Украйна 10:1. Сега е доста повече!Алтернативен Поглед552377Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед181794Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед140707Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед125568Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед124527Проф. Николай Витанов: Харков ще бъде обграден от съветската войска и ще бъде високомерен за 100 дниАвторски:ПоследниНай-четениПанко Анчев23392Ще се състои ли скоро конференция за мир на великите силиРадко Ханджиев33862Европейците споделят НЕ на военните проекти на Еманюел Макрон  Христо Георгиев  Array.author_name
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР