Време е за много вълнуващи срещи с най-добрите ни спортисти.

...
Време е за много вълнуващи срещи с най-добрите ни спортисти.
Коментари Харесай

Петричанката Силвия Аздреева: На К2 на 2-3 пъти се спасих на косъм от смъртта

Време е за доста вълнуващи срещи с най-хубавите ни спортисти. Днес ви срещаме със Силвия Аздреева - петричанката, която съумя да покори един от най-смъртоносните върхове в света - К2.

" Логично за мен беше да се насочва към нещо още по-предизвикателно. А какво по-предизвикателно от най-опасния осемхилядник и най-труден за нанагорнище - К2.

Човек построява себе си като темперамент, когато се провокира . Със сигурност компликациите го вършат доста по-силен. Това усещам и аз за себе си, планините са доста огромна школа и човек учи доста от тях.

Казвах за К2, че в никакъв случай няма да посмея да отида там, само че стартира да ме тегли като предизвикателство ", показа тя предBulgaria ON AIR.

По думите ѝ съумява да управлява отрицателните мисли и да акцентира на позитивното мислене, макар че при изкачването на върхове няма гаранция за нищо.

" Страхувала съм се, само че съм решила да поема по този път, предизвикателство е за мен. На К2 изпитах големи усложнения и изпаднах в доста рискови за живота ми обстановки. На 2-3 пъти в действителност се спасих на косъм от гибелта. Този връх се пробва да те убие от самото начало. На нанагорнище върху мен, моя лидер и още двама души от екипа ни падна лавина. Това се случи в зоната на гибелта - над 8000 метра. Случи се за секунди, няма време за мислене, животът ти не минава на лента както сме чували. Помислих си, че умирам и това са последните секунди от живота ми ", описа Аздреева в ефира на " България заран ".

Около 80 алпинисти са се отказали и са се върнали, щом са видели протичащото се със Силвия и останалите наранени от екипа ѝ.

Подготовката ѝ продължава с месеци и се състои в доста тежки тренировки - 5-6 пъти седмично по два пъти дневно, най-много във фитнес залата. Отделно върша планинско нанагорнище и планинско тичане , означи Силвия. Цялата ѝ екипировка е с тегло към 18 кг.

" Температурата е смъртоносна, незабавно би те умъртвила. Температурите по време на изкачванията бяха минус 20 и минус 35 градуса. Постоянно би трябвало да бъдеш в придвижване, с цел да не замръзнеш. По време на офанзивата на върха има денонощия, в които не спиш. Липсата на О2 доста ми пречи, имах денонощия, в които не бях мигвала за минута. Задушавах се, не можех да дремя ", показа още Силвия пред Мария Константинова.

При изкачването на К2 е почувствала горделивост от себе си, че е съумяла за следващ път да се оправи с провокациите по пътя на върха. " Неописуемо е възприятието, че развях българския байрак, че съм българска жена - това е доста огромна горделивост " , акцентира Силвия. Но добави, че възприятието на боязън от идното слизане помрачава щастието доста бързо.

" Успяхме да останем към час на върха . На Лхотце и Еверест нямах това благополучие. За страдание, нямахме никакви гледки. Бяхме в облаците, валеше сняг ", посочи алпинистката.

Силвия Аздреева към момента е в развой на възобновяване и не се усеща пълноценна от позиция на физическото си положение. Не тренира, само е изкачила два пъти Черни връх в границите на 3 месеца след привършване на последната ѝ експедиция.

" Семейството ми го изживя доста тежко, безусловно изкачиха върха (К2 - бел.ред.) дружно с мен. Мисля да не им го предизвиквам повече. Нито един връх, колкото и да е огромен той, не си заслужава човешкия живот. Ще се насочва към други провокации, които не са толкоз рискови. Следващите цели отново са свързани с обичаните планини и Хималаи - през 2024 година ще заведа група от запалянковци до базовия лагер на Еверест, с цел да се потопят в магията на Хималаите ", разкри още Силвия.

За край тя уточни, че индивидът, който я е стимулирал в алпинизма, е починалият Боян Петров .

" Огромен човек, исполин! Той сподели на всички нас какъв брой непреклонен е човешкият дух , когато си насочен към нещо толкоз огромно и рисково. Че няма граници за човешките благоприятни условия. Той го сподели по популярен метод ", акцентира Силвия.

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР