Време е Европейският съюз и НАТО да покажат на Сърбия,

...
Време е Европейският съюз и НАТО да покажат на Сърбия,
Коментари Харесай

Мечтата на Вучич да обедини сърбите в една държава без нито един изстрел е нереалистична

Време е Европейският съюз и НАТО да покажат на Сърбия, че ще пазят съседите ѝ от политиката на Белград. Това акцентира американският специалист по балканските въпроси Даниел Сървър, оповестява електронното издание на прищинския всекидневник Koha Ditore, съобщи организация " Фокус ".

В обява Сървър твърди, че президентът на западната ни съседка Александър Вучич желае да сплоти сърбите в едно пространство, само че напомня, че последният път, когато Белград се е опитал да го направи, е приключил с война със прилежащи страни. „ Сърбия има осем прилежащи страни. Всички имат сръбско малцинство, макар че в България то е по-малко. Шест от тях са членове на НАТО (Хърватия, България, Унгария, Северна Македония, Черна гора и Румъния). Други две имат войски на Европейски Съюз и НАТО, ангажирани с тяхната териториална целокупност (Босна и Херцеговина и Косово). Какво се случи, когато Сърбия се опита през 90-те години да разшири политическото си пространство и да сплоти някои от тези малцинства в една страна? Война със Словения, война с Хърватия, война с Босна и Херцеговина, война с Косово и война с НАТО. Резултатът: сърбите са напуснали за прилежащи страни, само че нито един квадратен сантиметър не е даден на Белград “, споделя Сървър.

Идеята на Вучич, че може да сплоти сърбите в една страна без нито един изстрел, е нереалистична, твърди американският специалист. Ако това беше същинското ѝ желание, то Сърбия нямаше да се въоръжава. „ Ако ѝ вярвахме, то Сърбия нямаше да се превъоръжава с съветско и китайско оръжие. Сърбия не е изправена пред никаква военна опасност от осемте си съседи. Той (Вучич) осъзнава, че в случай че Сърбия стане задоволително мощна, нейните съседи ще се откажат от територия, вместо да рискуват война. Няма причина да мислим, че това ще се случи или че Сърбия няма да употребява оръжия, в случай че счита, сходно на Милошевич, че може да завоюва “.

В тази връзка Сървър прикани Вашингтон и Брюксел да изпратят ясно обръщение до Вучич. „ Брюксел от дълго време е споделил, че Европейски Съюз към този момент няма да твърди, че участието е опция за страна, която има териториални упоритости и не зачита границите на съседите си. И е време Вашингтон да даде явен сигнал, че НАТО ще отбрани всички съседи на Сърбия от недобронамерени планове на Белград “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР