Време е Европейският съюз да се превърне в глобална военна

...
Време е Европейският съюз да се превърне в глобална военна
Коментари Харесай

Байдън призова ЕС да положи усилия, за да се превърне във военна сила

Време е Европейският съюз да се трансформира в световна военна мощ - и Съединени американски щати да спрат да осуетяват упоритостите на Европа в региона на защитата. Това обръщение се съдържа в нов отчет Центъра за американски напредък, основан във Вашингтон мозъчен концерн, който е тясно обвързван с администрацията на президента Джо Байдън, съобщи организация " Фокус ".

Докладът, получен от POLITICO преди публикуването му в сряда, приканва президента на Съединени американски щати да насърчи Европейски Съюз да развива военни качества с твърда мощ и да се откаже от американската традиция на опълчване на европейската отбранителна интеграция „ под прикритието за попречване на разточително повтаряне с функционалностите на НАТО “. Това остава ортодоксалното мислене на множеството американски военни командири и даже за доста държавни управления на Европейски Съюз. Докладът, оповестен единствено 10 дни преди Байдън да направи първото си пътешестване в чужбина като президент на Съединени американски щати за срещите на върха на Г-7 и НАТО, приканва Вашингтон да предизвиква европейските съдружници да харчат повече за своите военни потребности, с цел да реализиран задачите на НАТО за разноски от 2 % от Брутният вътрешен продукт.

„ Зависимостта на Европа от Съединени американски щати за нейната сигурност значи, че във Вашингтон имат фактическо несъгласие върху посоката на европейската защита “, се споделя в отчета, написан от Макс Бергман, Джеймс Ламънд и Сиена Чикарели. „ От 90-те години на предишния век насам Съединени американски щати нормално употребяват ефикасното си право на несъгласие, с цел да блокират отбранителните упоритости на Европейски Съюз “. „ Това постоянно води до неуместна обстановка, при която Вашингтон мощно упорства Европа да направи повече в региона на защитата, само че по-късно мощно възразява, когато европейският политически съюз - Европейският съюз - се пробва да отговори на апела “, не престават създателите, добавяйки: „ Този политически метод е огромна стратегическа неточност - такава, която отслаби НАТО във военно отношение, напрегна трансатлантическия съюз и способства за относителния спад в световното въздействие на Европа “.

Заключенията на отчета сигурно ще провокират яростна съпротива от страна на някои политически водачи, дипломати от НАТО и военни командири, които имат вяра, че страните от Европейски Съюз всъщност нямат способността да се пазят и че Брюксел, който към този момент се бори да създаде обща външна политика, в никакъв случай не би могъл да работи като сплотена военна мощ. Противниците на военната интеграция в Европейски Съюз от дълго време предизвестяват, че всяко повтаряне на качествата на НАТО, изключително в региона на „ командването и контрола “, ще извлече витално нужните запаси от Алианса и ще служи единствено в интерес на съперниците, в това число Русия. Въпреки това водачите на Европейски Съюз, в това число френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Ангела Меркел, от дълго време поддържат концепцията за основаване на войска на Европейски Съюз - най-малко като амбициозна цел за възстановяване на военната съгласуваност и съдействие в Брюксел.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР