Време е да сложим край на продължилото дълги години изтичане

...
Коментари Харесай

Легендарен учен в сферата на AI ще преподава в България


„ Време е да сложим завършек на траялото дълги години приключване на мозъци в тази част на света и да стартираме да привличаме гении в района ”, разяснява професор Люк Ван Гуул
(снимка: персонален архив)

Проф. Люк Ван Гуул, знаменит професор и един от най-цитираните учени в областта на машинното самообразование и компютърно зрение, се причислява към екипа на INSAIT – Институт за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии в София.

С неговото привличане INSAIT, който е част от Софийския университет, и България ще се развият като международен център в една от най-стратегическите научни и софтуерни сфери – изкуствения разсъдък, споделиха от института.
още по темата
Присъединяването на белгийския професор става допустимо с финансовата поддръжка на ИТ компанията SiteGround, която ще обезпечи заплащане на проф. Ван Гуул в размер на четири милиона лв. за интервал от пет години. Сумата е част от оповестената през април обща инвестиция на SiteGround на стойност 12 милиона лв. за развиване на INSAIT.

За първи път в Източна Европа бизнесът влага милиони в привличане на международно известни учени, подчертаха от ИТ компанията. Люк Ван Гуул е дълготраен професор във водещия европейски софтуерен университет –  швейцарския ETH Zurich, началник на Лабораторията за компютърно зрение в Цюрих и на изследователска група в региона на компютърното зрение в KU Leuven, Белгия.

Той е съосновател на 12 започващи компании, с помощта на които софтуерни колоси като Nvidia, Apple и Фейсбук откриват свои подразделения в Цюрих. Професор Ван Гуул има над 160 000 цитата, което го прави един от най-цитираните учени в света в областта на изкуственият разсъдък.

„ Изключително съм разчувствуван да се причисля към INSAIT и да допринеса за одобряването му като проучвателен център от международно равнище в областта на компютърното зрение и машинното самообразование. Време е да сложим завършек на траялото дълги години приключване на мозъци в тази част на света и да стартираме да привличаме гении в района ”, разяснява професор Люк Ван Гуул.

Неговото привличане и планът INSAIT трансформират България в международно разпознаваема дестинация за проучвания на най-високо равнище в изкуствения разсъдък. „ Това ще докара до вълнообразен резултат – от привличането на топ студенти, както българи по този начин и чужденци, до основаване на стартъпи, основани на най-новите научни открития, и създаване на по-благоприятна среда за високотехнологични вложения ”, разяснява архитектът на INSAIT проф. Мартин Вечев.

INSAIT е първият по рода си институт в Източна Европа, построен по модела на най-силните университети в света – като MIT, ETH Zurich, Oxford, Cambridge, Stanford. Амбицията му е да се трансформира в проучвателен център на международно равнище в сферите на компютърните науки и изкуственият разсъдък. INSAIT бе открит на 11 април 2022 година в София, като скоро по-късно разгласи своята докторантска стратегия.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР