Време е да си подредим държавата и да тръгнем в

...
Време е да си подредим държавата и да тръгнем в
Коментари Харесай

"Да подредим държавата": Директорът на Народния театър обяви, че го спасява и няма да подаде оставка

Време е да си подредим страната и да тръгнем в вярната посока ". С тези думи стартира шефът на Народния спектакъл

Режисьорът беше освободен дисциплинарно след траялия с месеци спор сред него и шефа поради пиара Велислава Кръстева. Василев разгласи, че е взел решението длъжностите пиар и основен режисьор да отпаднат, с цел да " избави театъра " и че е извървял дълъг път преди него, като се е опитал да приказва с всяка от страните и да им даде време.

В изявлението си и в последвалите отговори разгласи, че Морфов не е изпълнявал отговорностите си, а самият той следва програмата, с която е спечелил състезанието и няма да подаде оставка. Чакат ме още четири години, подсети шефът, който вместо Народен назовава театъра Националния спектакъл " (видео от брифинга вижте в края на текста).

Василев избегна да отговори ясно на въпроси, свързани с точните претекстове в заповедта за дисциплинарно уволняване на режисьора, за бонусите в театъра (обяви обаче заплатата на основния режисьор - 4500 лева) и за какво постановките на Морфов (като " Хъшове " и " Животът е прелестен " ) са с по едно зрелище на месец макар, че билетите за тях свършват незабавно след оповестяването. Той препращаше въпроси, отправени към него - към режисьора, а с някои мнения очевидно се опитваше да иронизира - като например че на постройката не написа " театърът на Александър Морфов " или че режисьорът не бил свалил представленията си в страна " по-на изток " от България.

 Александър Морфов е уволнен от Народния спектакъл, Велислава Кръстева напуща (обновена) Александър Морфов е уволнен от Народния спектакъл, Велислава Кръстева напуща (обновена)

Директорът: Решението да освободя и двамата е мое

Василев сподели, че той е взел като отхвърли да разяснява претекстовете за уволнението и сподели за тях бъде запитан самия Морфов. Директорът не отговори какво ще се случи с длъжностите на пиар и основен режисьор.

По думите му " в България стотици хора се уволняват дисциплинарно " и измежду тях имало и други надарени. Василев акцентира, че е само че той като създател имал право да работи, където изиска.

Напомни, че е сключил спомагателни съглашения с Морфов " Хъшове " и " Животът е прелестен " да останат част от репертоара на театъра (това беше обявено от театъра в пресинформацията за уволнението). Директорът разгласи, че това е най-силната година за Морфов поради " Антигона ", която той сложи в Плевенския спектакъл и възобновените " Хъшове " и " Животът е прелестен " в Народния спектакъл.

Василев разяснява изминал запис, за който се твърди, че е сред него и Морфов. На записа се чува по какъв начин той споделя на режисьора, че " го търсят в Плевен, той си знае защо и че ще го намерят ". Директорът не удостовери достоверността на записа и сподели, че няма навика да върви в стаите да записва. Но изясни, че са имали диалог на четири очи, от който обаче не помни какво е споделил. За повече информация още веднъж прикани да бъде питан самият Морфов.

 " Искат да ме накарат да си потегли ": Морфов се сблъска и със съпротивата на шефа на Народния спектакъл

Василев за " Българска прогресивна линия ": Това е моята партия, само че тя не взе участие в изборите

Директорът на театъра удостовери, че към момента е част от партията " Българска прогресивна линия " (БПЛ), която сътвори напусналият Българска социалистическа партия Красимир Янков и е член на оперативното й бюро (през 2021г. е бил претендент за народен представител в листите й). Той сподели, че не вижда проблем, защото това е негово персонално право и той не показва персоналните си пристрастия. Освен това партията няма да взе участие в актуалните избори и не е фактор.

По мотив изказванията на Морфов, че актьорите са получили награди от 8 000 до 18 000 лв., Василев отговори, че той е извършил поръчката си от концепцията, с която се е явил на конкурс, да усили заплатите и че всички артисти са получили така наречен ДМС (допълнително материално стимулиране). По думите му заплатите са дефинират въз основата на общи правила и направен труд и съгласно него всички в театъра са били сложени наедно.

Васил Василев съобщи, че се е явил на конкурс с съответна стратегия, която продължава да извършва, а всеки, който желае, да заповяда с стратегия. Въпреки натиска и вниманието към театъра, те са съумели да осъществят доста нови министър председатели. Театърът се е отворил към международните подиуми и е задал нова посока на развиване.

Директорът си сложи отлична оценка за реализирането на театралния сезон. Като неточност доклада единствено това, че е взел решението от Плевен да пристигна в София, тъй като в този момент нямало да има проблеми. Обяви също по този начин, че за първия месец от годината театърът е осъществил доходи от 1 250 000 лв..

 На конференцията се появиха артисти, които опазиха шефа на театъра. На фотографията: Христо Петков, Дарин и Деян Ангелови.
© Юлия Лазарова

На конференцията се появиха артисти, които опазиха шефа на театъра. На фотографията: Христо Петков, Дарин и Деян Ангелови.

Василев: Постановките на Морфов не са най-гледаните

По мотив въпросите за какво постановките на Морфов се слагат един път в месеца макар огромния интерес към тях, Василев разяснява, че пред театъра написа " национален ", а не " спектакъл Александър Морфов ". По думите му театърът е отворен към всички, които би трябвало да бъдат равнопоставени, че има общ морал, а не персонален.

Той съобщи, че постановките на Морфов не са най-гледани, а че сега най-гледаното зрелище в театъра е " Народът на Вазов " на Диана Добрева. Василев също по този начин разгласи, че е заварил салони с по 100 души фенове, до момента в който сега салоните са цялостни.

Директорът удостовери, че в театъра няма да се слагат нито " Троянският кон ", нито " Съзаклятието на лицемерите ". Той като началник разполага с избран бюджет и няма по какъв начин един деклариран театър да бъде сменен с различен, когато той е по-скъп.

Василев също по този начин съобщи, че се е опитал да резервира достолепието на екипа, който е събрал. В тези четири месеца, откогато е шеф на театъра се е опитал да остави артистите да творят и напомни, че е издигал " театри на висота ".

 Георги Мамалев отбрани шефа на Народния спектакъл
© Юлия Лазарова

Георги Мамалев отбрани шефа на Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Подкрепа от артисти

На конференцията се появиха артисти, които опазиха шефа на театъра. Сред тях бяха Георги Мамалев, Бойка Велкова, Ани Пападопулу, Владимир Карамазов и Христо Питков. Мамалев взе думата и сподели, че " театърът е жертван да бъде нависоко, където е прохладно ", положението в театъра е положително и че актьорите желаят да работят умерено.

Актьори от театъра оповестиха, че през вчерашния ден в театъра се е опитал да нахлуе Георги Георгиев от съдружие " Боец ". Отказан му е достъп с претекста, че няма уговорена среща с шефа.

 Протест желае оставката на шефа на Народния спектакъл поради уволнението на Морфов Протест желае оставката на шефа на Народния спектакъл поради уволнението на Морфов

Протест с искане за оставка пред министерството и пред театъра

Докато в театъра течеше конференция, други артисти, режисьори, представители на киногилдията, общественици, студенти и жители бяха на митинг пред Министерството на културата в отбрана на Александър Морфов. Такъв беше. Повече за митинга - тук.

Част от актьорите оповестиха предните дни, че са подготвени и да изоставен в символ на митинг, само че на брифинга Васил Василев сподели, че към сегашния миг никой не е подал молба за овакантяване.

Брифингът на Морфов беше коментиран и от някогашния длъжностен министър на културата проф. Велиславв Минеков. В обществените мрежи той написа,.

Целия брифинг можете да видите тук:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР