Време е да проверим как европейците ще понесат тежестта на

...
Време е да проверим как европейците ще понесат тежестта на
Коментари Харесай

Полша и България смело се отказаха от руския газ. Каква е причината?

Време е да проверим по какъв начин европейците ще понесат тежестта на прокси войната с Русия. Стига да са уверени, че хитрият им проект ще проработи.

България и Полша към този момент няма директно да получават съветски газ

Газпром заяви, че в сряда, 27 април, изцяло стопира доставките на газ за България и Полша, защото до 26 април не получи заплащания за доставките на газ през април от Булгаргаз (България) и PGNiG (Полша) в рубли.

В сходство с указа на президента на Руската федерация, заплащанията за газ, доставен от 1 април, би трябвало да се правят посредством открити сметки в рубли, като се употребяват новите реквизити, за които контрагентите са осведомени навреме.

„ Газпром износ “ уведоми „ Булгаргаз “ и PGNiG за прекъсване на доставките на газ, само че те могат да бъдат обновени, в случай че тези страни преминат към спазването на посочения ред.

В случай на неразрешено евакуиране на съветски газ от директни размери към трети страни (през тръбопроводите Ямал и Турски поток), директните доставки ще бъдат понижени с този размер, показва Газпром.

България от дълго време е изгубила своя суверенитет

Българските специалисти считат, че ситуацията за България е доста по-сложно, в сравнение с за Полша, защото зависимостта на България от газа от Руската федерация е 90%, а на Полша е 40%.

" Не сме подготвени за тази стъпка ", сподели ръководителят на Българската газова асоциация Пламен Павлов, представен от Money.

Той показва, че най-засегнати ще бъдат промишлените предприятия:

стъкларските заводи,

заводите и инсталациите за произвеждане на торове

и петролната рафинерия " Нефтохим ", -

с прехвърлянето на проблемите от тях и към други промишлености. Тези предприятия, по негово мнение, ще престанат да бъдат конкурентоспособни.

Експертът по енергетика Иван Хиновски уточни, че лечебните заведения и другата обществена инфраструктура ще имат проблеми, а за централизираното топлоснабдяване на жителите натоварването ще бъде малко, защото отоплителният сезон е завършил.

Друг специалист, Еленко Божков, счита, че е належащо " неотложно да се премине към различно гориво - мазут ". Но той допусна, че някои европейски компании ще заплащат в съветски рубли и ще могат да доставят газ за България.

Българските специалисти споделят, че България може да премине към LNG през терминал в Гърция, който ще бъде подготвен през юни, само че LNG ще бъде с 20-30% по-скъп от тръбопроводния газ, което ще докара до съответната инфлация.

Пламен Павлов счита, че отговорността за сегашната обстановка е на държавното управление на България.

Игор Юшков, специалист във Финансовия университет при държавното управление, сподели пред Pravda.Ru, че Русия в този момент възприема България като страна с стеснен суверенитет. Първо българите се отхвърлиха от Южен поток под натиска на Съединени американски щати, а в този момент, също под натиска на Вашингтон, не желаеха да преминат към изменените контракти.

" Всичко е ясно с България - те са подложени на напън и се пробват да показват нещата по този начин, че " не, ние сами сме решили всичко. " Натискът е бил очевидно упражняван върху тях ", сподели Игор Юшков.

Хитрият проект на Полша, сходно на България, е да купува съветски газ посредством медиатори.

В Полша обстановката е по-спокойна, те се готвеха да стопират вноса на съветския газ. Полската PGNiG счита прекъсването на доставките на газ от Газпром за нарушаване на контракта и има намерение да заведе искове в трибунал.

Както изясни Игор Юшков, в този момент " никой няма да извърши решението на арбитража, тъй като е ясно, че то ще бъде политизирано ".

" И в този момент залозите към този момент са вдигнати толкоз доста, че нито един арбитраж не взема решение нищо тук. Всичко стана много просто. Носите пари - дават ви газ. Не внасяте пари - няма газ ", сподели специалистът.

Той означи, че полските газови складове сега са цялостни на 75% и тези ресурси ще са задоволителни до есента. Освен това поляците се надяват, че ще бъде пуснат в употреба Балтийския газопровод, който ще обезпечи доставката на норвежки газ, а от май - опцията за доставки през газопровода, свързващ Полша и Литва, който ще бъде въведен в употреба и до който газът се доставя посредством плаващ LNG терминал,.

Освен това Полша към този момент купува газ от Германия посредством реверс през газопровода Ямал, а това е съветски газ, който е минал през Северен поток 1, който е претрупан на 100%.

Имайте поради, че в случай че немските купувачи не отворят сметки в рубли, тогава този остроумен проект на поляците ще се провали.

Полските специалисти също предвиждат повишаване на цените на газа и инфлация. През есента и зимата цените на газа за бизнесмените в Полша към този момент са се нараснали, в някои случаи с няколкостотин %. За популацията цените са контролирани.

Игор Юшков уточни, че поляците ще имат задоволително газ за летния интервал. Но има проблем с балтийския газопровод. Строи се за 10 милиарда кубически метра годишно, само че от това, с което да го заредят откриха единствено 3 милиарда кубика.

„ Затова до зимата най-вероятно ще има доста въпроси по отношение на това по какъв начин ще преминат към новия отоплителен сезон “, означи специалистът.

Парите за газа би трябвало да бъдат предпазени

Междувременно 10 европейски купувачи към този момент са разкрили специфични сметки в Газпромбанк, оповестява Bloomberg. От Австрия пристигна новината, че австрийската OMV приема изискванията за заплащане на съветския газ в рубли. Премиерът Карл Нехамер обаче упорства заплащането да е в евро.

Игор Юшков счита, че новата скица е безусловно комфортна за комерсиалните компании. Търговските компании не би трябвало да търсят рубли на никое място - те и до момента прехвърляха долари и евро в Русия и ще продължат да го вършат. Само че преди те прехвърляха пари по сметките на Газпром, а в този момент - по сметките на Газпромбанк.

Очевидно, счита специалистът, по-рано са осъществени заплащания, в това число към европейските дъщерни сдружения на Газпром, т.е. сметки са били открити в европейски банки и надлежно парите са били съхранявани там. Сега парите отиват непосредствено в съветска пълномощия и в това отношение това е по-безопасна скица.

Европейски Съюз няма единна газова политика

„ Изявлението на Газпром е следващият опит на Русия да ни изнудва с газ. Готови сме за подобен сюжет. Подготвяме нашия съгласуван отговор от Европейски Съюз. Европейците могат да бъдат сигурни, че оставаме единни и солидарни със засегнатите държави-членки “, ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Както показва обаче Игор Юшков, Европейски Съюз няма единна газова политика. Самият Европейски Съюз се прояви като доста по-голям изнудвач, той непрестанно трансформира изискванията на договорите без утвърждение от Газпром, да вземем за пример, обвърза цената на газа с цената на газа на спотовите пазари, а преди тя беше обвързвана с цената на петрола. Също по този начин преди имаше възбрана за реекспорт на газ, в този момент тя е анулирана.

" В същото време самите те непрекъснато повтарят, че ще понижат покупките на съветски газ. Добре, ето ви го Азербайджан - апелирам, купете си ", сподели Игор Юшков.

Превод: Европейски Съюз

Статия със знак " ФАЛШИВА НОВИНА " си заслужава да бъде прочетена!

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР