Време е да кажем достатъчно“… достатъчно сме се убивали с

...
Време е да кажем достатъчно“… достатъчно сме се убивали с
Коментари Харесай

Антониу Гутериш: Копаем собствените си гробове!

„ Време е да кажем „ задоволително “… задоволително сме се убивали с въглерод, задоволително сме третирали природата като тоалетна, задоволително сме горили, пробивали, копали дълбоко. Копаем личните си гробове! “ – с това обръщение във встъпителната си тирада генералният секретар на Организация на обединените нации се обърна към международните водачи на климатичната конференция в Глазгоу, която стартира през днешния ден.

„ Шестте години от подписването на Парижкото съглашение насам са най-горещите шест години, откогато се води статистика. Нашата привързаност към изкопаемите горива тласка човечеството към ръба “, сподели Антониу Гутериш и добави, че океаните са по-топли от всеки път и все по-бързо се затоплят.

Той разгласи, че ще бъде образувана група от специалисти към Организацията на обединените народи, която ще предложи ясни стандарти за премерване и разбор на уговорките за чисти нулеви излъчвания на недържавни институции, каквито са частните компании и НПО-тата.

По думите на Гутериш сега се върви към климатична злополука. „ Дори и в най-хубавия сюжет температурите ще набъбнат до над 2 градуса по Целзий. Докато откриваме тази дълго чакана климатична конференция, към момента вървим към климатично злополучие. Младите го знаят, всяка страна го вижда, по-малките разрастващи се страни и други уязвими такива го изживяват. И за тях неуспехът не е алтернатива, неуспехът е смъртна присъда “, счита той.

Накрая генералният секретар на Организация на обединените нации прикани развитите страни и нововъзникващите стопански системи да основават обединения за основаване на „ финансовите и софтуерните условия за ускорение на карбонизацията на стопанската система и за последователното унищожаване на въглищата “.

„ Нека да нямаме илюзии – в случай че задължения не бъдат поети до края на тази конференция, страните би трябвало да преразглеждат техните национални климатични проекти и политики не на всеки 5 години, а всяка година, всеки миг, до момента в който придържането към 1.5 градуса по Целзий не бъде обезпечено “, добави Гутериш, визирайки задачите на Парижкото съглашение от 2015 година за ограничение на световното стопляне до 1.5 градуса преди началото на новия век.

Конференцията ще продължи близо две седмици, до 12 ноември. На откриването участва и българският министър председател Стефан Янев.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР