Време беше: гражданите и бизнесът се заеха да направят детските

...
Коментари Харесай

Стъпка по стъпка да направим педиатричните отделения детски


Време беше: жителите и бизнесът се заеха да създадат детските лечебници гостоприемни и отзивчиви (снимка: CC0 Public Domain)

Нали по този начин споделят – че когато Мохамед не отива при планината, планината отива при Мохамед? От години се приказва, че детските отделения в множеството български лечебни заведения, със самата си конюнктура и лъчение, плашат децата. Те и възрастните плашат… И откакто доста години не се откри висшата институция, която да промени това, жители, лекари и бизнеси запретнаха ръкави и се заловиха да създадат детските лечебници гостоприемни и отзивчиви към малчуганите.

Но за какво се занимаваме с това в софтуерно издание като TechNews.bg? Наскоро A1 разгласи, че ще обезпечи финансиране на акцията „ Светулка ” за видоизменение на едно от детските отделения. За сходно благородно начинание корпоративното „ рамо ” е огромна смяна. Едно е да събираме дарения самостоятелно, с дарителски СМС-и или парички по Пейпал, друго е корпоративна конструкция да подари забележителна сума.

За задачата до 31 декември А1 ще закръгля до лев всички потребителски сметки, платени от частни клиенти в приложението или портала „ Моят А1 “. Ако сметката е да вземем за пример 20,19 лв., разликата от 81 стотинки до 21 лв. ще бъде добавена от А1. После компанията ще подари лични средства, равни на събраната при закръглянето на сметките сума. Всичко това ще бъде в интерес на идващия план „ Светулка “.

Освен самите средства, скъпа тук е и гласността. Партньорството на А1 е значимо за тази идея освен тъй като посредством него ще „ грейне ” един план „ Светулка ”. „ Това е късмет повече хора да научат за нашите дела, да оказват помощ, да опишат, да споделят положителното ”, изясни Димитрина Спирова – създател и зам.-председател на Фондация „ За положителното ” и едно от главните лица във фондацията, които работят по плана за възобновяване на детските отделения.

Светулка ” за децата

Измежду толкоз доста благотворителни акции, всред толкоз доста стойностни дела да избереш коя да подкрепиш е мъчно и за обособения човек, и за бизнеса, който желае да стори някакво обществено богатство. „ Хиляди стойностни дела в разнообразни сфери в България се нуждаят от обществена поддръжка и имам вяра, че всяка една е значима ”, показа Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “ в А1 България. Според нея, след пандемията болшинството от хората сме осъзнали какъв брой е значимо опазването на здравето.

„ Хиляди стойностни дела се нуждаят от обществена поддръжка и имам вяра, че всяка една е значима ”, показа Илияна Захариева, шеф „ Корпоративни връзки “ в А1 България
(снимка: Лилия Йотова)

„ Виждаме голям смисъл от смяна на познатата физическа среда в държавните лечебни заведения. Вярваме, че цялостната грижа за децата-пациенти с вярното отношение, емпатия и предложение на модерно лекуване е значима за всеки от нас като хора и общество ”, сподели Захариева.

„ Проектът „ Светулка ” е основан за да обновява детски болнични заведения, да трансформира средата и цялостното отношение към детето в болница ”, разясни Димитрина Спирова. „ Искаме да мотивираме всички страни в процеса на лекуване да слагат в центъра детето и неговия най-хубав интерес по най-високите стандарти. Заедно с това да накараме институциите, които имат отношение към детското опазване на здравето, да влязат в ролята на добра и загрижена за децата си страна. „ Светулка ” трансформира и мястото, и хората, освен медицинския личен състав, а всички ангажирани в лекуването ”.

Модерното опазване на здравето

Обстановката, в която се намира човек, може да го разболее сама по себе си, или пък да лекува. При тези, които имат някакво разстройване в здравето, това важи с още по-голяма мощ: обкръжаващата среда може да им помогне да се оправят бързо.

„ Искаме да мотивираме всички страни в процеса на лекуване да слагат в центъра детето и неговия най-хубав интерес по най-високите стандарти ”, споделя Димитрина Спирова, създател и зам.-председател на Фондация „ За положителното ” (снимка: персонален архив)

Един бърз обзор на актуалните планове за лечебни заведения – или реновации на лечебни заведения – демонстрира ясна наклонност. Съвременната клиника е красива и уютна като хотел. Прозорците са огромни, с цел да влиза доста дневна светлина. Остъклени атриуми, изпълнени със зеленина, приветстват идващите с атмосферата на луксозна зимна градина. Където е допустимо – обезпечава се достъп до градина или парк, изобщо намерено пространство за разходка на чист въздух и другарство с блестящо слънце, тучна зеленина и сияйни висини. Детските кабинети са цялостни с пъстроцветни играчки, а обзавеждането е подредено по този начин, че прегледът да протича като игра.

Дали детските отделения у нас ще станат толкоз приветливи? Няма съответен пример или „ образец ” за поделение, който планът „ Светулка ” следва, показа Димитрина Спирова. „ Всяко педиатрично звено има своите специфики. Ние преди всичко се съобразяваме с наличното пространство. Работим с проектант, който проучва и дава препоръки за преустройството на пространствата. Съобразява цветовете и формите. Всяка смяна е обърната към потребностите на пациентите, като в същото време се стремим да улесним работата и на личния състав. Създаваме пространства за игра, образование, хранене и хигиена. Искаме стаите и пространствата да бъдат красиви и функционални, тъй че децата, родителите и медицинският личен състав да се усещат добре ”.

Проектът, за който в този момент А1 събира средства посредством закръгляне на сметките, ще бъде показан пред болничното заведение и донорите. „ Всеки, включен в процеса, ще има опция да даде мнение и рекомендации ” и по този начин в последна сметка ще се дефинират параметрите на съответния план.

Като тестов интервал

Със сигурност най-малко един човек се пита за какво A1 ще закръгля единствено сметките, платени през нейния портал „ Моят А1 ”, а не всички сметки. Илияна Захариева споделя, че благородната акция е покана към необятната общност да тества цифровите услуги.

Действително, има доста хора, които избират заплащанията на каса, в магазин. „ Даваме им мотив да тестват преимуществата на дигитализацията. Създадохме акцията с концепцията за елементарен и комфортен за клиентите метод, по който дружно да помогнем за нещо значимо – децата, родителите и лекарите в още едно българско болнично поделение да бъдат в една по-приветлива среда, до момента в който са обединени към грижата за дребните. Но в по-глобален проект имаме вяра, че цифровите канали за самообслужване са бъдещето – пестят време и са лесни за потребление ”, описа Захариева.

Тези, които въпреки всичко няма да употребяват „ Моят А1 ” за заплащане на сметка, могат да поддържат акция „ Светулка ” посредством непосредствено подаяние към фондация „ За положителното ”.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР