Вредно ли е гледането на телевизия? Или по-скоро подобрява зрителната

...
Вредно ли е гледането на телевизия? Или по-скоро подобрява зрителната
Коментари Харесай

Оглупява ли се от гледането на телевизия: Изводите ще ви изненадат

Вредно ли е гледането на телевизия? Или по-скоро усъвършенства зрителната памет и двигателните умения? Изследване на немски учени стига до изненадващи заключения, написа

В Европа гледането на телевизия е едно от най-предпочитаните занимания в свободното време. " Повечето хора подценяват какъв брой време прекарват пред тв приемника. Или пък отхвърлят да отговорят почтено на този въпрос, тъй като знаят, че като цяло малкия екран не се употребява с добра известност ", споделя Матиас Нюрнбергер, невролог и основен доктор в Центъра за незабавна помощ към Университетската болница в Йена, Германия.

Всички сме чували предизвестието, че в случай че седим с часове пред тв приемника, може и да оглупеем. Но в този момент екип, управителен от доктор Нюрнберг ер, опровергава това изказване. Изследователите са открили, че малкия екран не въздейства толкоз отрицателно на умствените качества, колкото се счита.

Добре за зрителната памет и двигателните умения

Редовното гледане на телевизионни излъчвания освен не води до утежняване на когнитивните качества - в противен случай, това даже може да има позитивен резултат върху зрителната памет и двигателните умения , твърди доктор Нюрнбергер.

" Подозирахме, че като цяло малкия екран не е толкоз страшна, колкото е репутацията ѝ ", споделя ръководителят на проучването. Вярно е, че доста предходни проучвания са показвали, че несъразмерното въодушевление по малкия екран има негативен резултат върху мозъка. Но всички тези изследвания са най-вече ретроспективни: свързват характерностите на мозъчната активност с към този момент налични данни за това какъв брой време хората са прекарвали пред тв приемника. Но сходен способ не разрешава обективно да се откри причинно-следствена връзка, споделя ученият.

При проучването от Йена е противоположното - то е извършено проспективно. Целта е била да се откри дали интензивното образно стимулиране на мозъка благодарение на телевизионни стратегии може да усъвършенства краткосрочната образна памет и двигателната успеваемост. За задачата 74 участници на възраст сред 20 и 30 години са прекарали пет дни в затворено помещение. Половината от тях са гледали телевизия по осем часа дневно, а другата половина нямали достъп до телевизия.

В рамките на опита и двете групи били подготвени да пишат на клавиатура с 10 пръста - умеене, което не са имали преди този момент и което съчетава двигателни умения и обработка на образна информация. Изследването включвало ежедневни проби за успеваемост, а първоначално и в края на опита бил извършен и ядрено-магнитен резонанс на мозъка. Резултатите били поразителни: участниците, които гледали телевизия, се представяли във всички проби по-добре от групата в помещението без тв приемник.

Ефектът от гледането на телевизия се удостоверява и от резултатите от скенера. " Смята се, че когнитивното образование на мозъка е допустимо единствено до несъмнено време - оптималният брой синапси се доближава на към 25-годишна възраст и е доста мъчно да се промени тази горна граница. Но както сподели нашето проучване, с огромно количество образна стимулация е допустимо да се реализиран някои усъвършенствания ", споделя доктор Нюрнбергер.

В момента той и екипът му изследват въпроса по какъв начин честото гледане на телевизия се отразява на когнитивните качества на възрастните хора. " За нас беше значимо за първи път да създадем проспективно проучване, с цел да разберем какво е въздействието на малкия екран върху мозъка, а не да ѝ приписваме когнитивни увреждания със задна дата ", споделя ръководителят на проучването.

Другите резултати от гледането на телевизия

В същото време доктор Нюрнбергер поучава да не прекарваме доста време пред тв приемника. " Телевизията въздейства освен на мозъка. Хората, които гледат телевизия часове наред, са склонни да го вършат за сметка на физическата интензивност и обществения живот ", изяснява ученият.

С други думи: малкия екран може и да не е чак такова зло, за каквото мнозина я считат, само че въпреки всичко не трябва да се прекалява с нея.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР