Вредни субстанции са открити в картонени или хартиени опаковки за

...
Вредни субстанции са открити в картонени или хартиени опаковки за
Коментари Харесай

Вредни субстанции открити в опаковки на заведения за бързо хранене в Европа

Вредни вещества са открити в картонени или хартиени опаковки за храна на заведения за бързо хранене в Европа, сочи изследване на девет европейски неправителствени организации (НПО), представено от Франс прес.

Става въпрос за пликове за сандвичи и сладкарски произведения, фунийки за пържени картофи, кутии за бургери, пици или дюнери, чинии, купички и салфетки за еднократна приложимост. Възможно е те да съдържат токсичните химически субстанции перфлуор и полифлуоралкил (PFAS), които са рискови за здравето и за околната среда, прецизира Българска телеграфна агенция.

Това са семейство химически вещества, сплотяващи близо 4500 съставки, включени в голям брой промишлени артикули. Използат се основно поради незалепващите им свойства и тъй като не задържат петна. Тези химични артикули обаче са доста устойчиви в околната среда и имат нездравословно въздействие върху флората и фауната, както и върху здравето, предизвестяват създателите. Изследванията демонстрират, че те могат и да се придвижват от опаковката върху храните, което понижава имунитета при имунизиране, отразява се на холестерола и се обвързвано с появяването на рак или затлъстяване.

За да установят наличието на PFAS в хранителни опаковки, употребявани в бранша на бързото хранене, организациите са направили огромен разбор сред май и декември 2020 година в шест европейски страни: Чехия, Дания, Франция, Германия, Нидерландия и Англия. Проверени са опаковки от ресторантьорски вериги на McDonald`s, Dunkin Donuts и Domino`s Pizza, заведения за храна за у дома, супермаркети и компании за онлайн продажба на хранителни опаковки.

Така в лабораторни условия са открити следи от такива субстанции в 32 от общо 42 анализиране опаковки. Най-голяма е концентрацията в купичките, чиниите и кутиите за храна, обявявани за разграждащи се в природата.

Групата неправителствени организации са поискали Европейският съюз да забрани всички PFAS за неосновна приложимост, в това число за хранителни опаковки и съдове за еднократна приложимост. Те желаят страните отвън Европейски Съюз да одобряват сходни регламенти, а фирмите да спрат използването на такива вещества и да приканват потребителите да носят лични хранителни съдове, когато купуват храна за у дома. В Дания потреблението на PFAS в хранителни опаковки беше неразрешено през юли 2020 година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР