Вредителят произхожда от Северна Америка, като е разпространeн на почти

...
Вредителят произхожда от Северна Америка, като е разпространeн на почти
Коментари Харесай

Успешно разработиха проект за унищожение на вредител в Морската градина

Вредителят произлиза от Северна Америка, като е разпространeн на съвсем всички континенти. Увеличаването на популацията може да докара до пораждане на огнища, водещи до обилни вреди по растителните типове и стопански последствия за селското стопанство и туризма.

Повредите са вследствие от храненето на цикадите с растителен сок от растенията, които стартират да линеят и се покриват с медна роса и восък.

През 2016 година в региона на Морската градина беше проведена експедиция с присъединяване на експерти от Българска организация по сигурност на храните (ЦЛКР и ОДБХ Варна), СУ "Св. Климент Охридски " и Университета "Витербо " - Италия, които откриха повреди от неприятеля върху огромен брой дървесни и тревисти типове.

През 2017 година, Община Варна започва финансирането на пилотен план за биологична битка с M. pruinosa, осъществен с поддръжката и под контрола на експерти от Областна дирекция по сигурност на храните - Варна.

Проектът е финансиран напълно от община Варна и включва разпространяване на биоагент - тип оса, която унищожава ларвите на цикадата. Паразитоидът Neodrinus typhlocybae е импортиран от Северна Америка и сполучливо редуцира популациите на вредителя. Добри резултати от приложението на този биоагент против Metcalfa pruinosa са получени в страни като Франция, Италия, Швейцария, Гърция.

Доказано е, че биологичният способ, при който се употребяват потребни организми вместо химикали е най-ефективен за надзор на този противник. Методът има висока успеваемост и дълготрайност и е подобаващ за градски зелени площи.

Биологичния надзор е определен като безвреден и благонадежден метод за справяне с екзотичните вредители. Нужни са 3-4 години за реализира на равновесие сред популациите на вредителя и тези на паразитоида.

Проектът на Община Варна за биологичен надзор има за цел поддържане на доста ниски равнища на популацията на Metcalfa pruinosa и взаимно общуване с естествения и "враг ". Контролът ще продължи и през идващите години, като от време на време ще бъдат обследвани терените и ще бъде извършен мониторинг върху развиването на популациите на биоагента и вредителя. В взаимозависимост от резултатите ще бъде създаден проект за съответни дейности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР