Връзване с вериги, бой с пръчки, недостиг на персонал -

...
Връзване с вериги, бой с пръчки, недостиг на персонал -
Коментари Харесай

Евродоклад установи зверства в психиатриите у нас

Връзване с вериги, пердах с пръчки, дефицит на личен състав - това са единствено част от наблюденията на Комитета за битка с изтезанията на Съвета на Европа след осъществена инспекция в български психиатрични лечебни заведения и обществени домове за хора с умствена назадничавост.

През август екип от специалисти е посетил държавните психиатрична болница „ Св. Иван Рилски “ в Курило, лечебните заведения в Царев Брод и Бяла, както и домовете за хора с умствена назадничавост в Куделин, Говежда и Самуил.

Единствената позитивна констатация на проверяващите е, че и в трите държавни психиатрични лечебни заведения битовите условия за живот са се подобрили от последното посещаване на Комитета преди 14 година, предава БТВ.

В оповестения през днешния ден Комитетът показва своята „ дълбока загриженост” за отношението към беззащитните хора в тези институции. А доста от предходните рекомендации за лекуването, грижата и отбраната на правата на хората с психологични проблеми в България остават неизпълнени.

Дни наред с вериги

Във всички посетени лечебни заведения и обществени домове делегацията се натъква на недоволства на пациенти за малтретиране от санитарите – боричкане, ритване и пердах с пръчки са единствено част от нарушаванията на пълномощията на работещите в тези институции.

Пръчки като описаните от пациентите са открити от делегацията в кабинетите на личния състав в домовете в Куделин, Говежда и Самуил. Експертите стават очевидци на ужасяващи гледки в Царев брод, където, вместо с наличните подплатени предпазни колани, пациентите са връзвани за леглата с железни вериги за китките и глезените и заключвани с катинари в продължение на дни.

„ Подобна срамна процедура е изцяло неприемлива и елементарно може да се смята за нечовешка и унизителна. Това би трябвало да спре неотложно ", безапелационни са проверяващите.

Комитетът за битка с изтезанията подлага на критика и метода, по който се лекуват пациентите, а точно – без нужните медикаменти и достъп до извършения навън. Настанените в психиатричните институции са превърнати в пандизчии.

Факторът Коронавирус

Пандемията от COVID-19 е сериозен риск за уязвимите пациенти и личния състав, който ежедневно се грижи за тях. Комитетът предлага на българските управляващи да разработят тактика за реакция в пандемията за домовете и психиатричните лечебни заведения, както и да се обезпечи нужното финансиране за постоянно PCR тестване.

„ Подходът на българските управляващи за обезпечаване единствено на храна три пъти дневно и покрив над главата в тези заведения е извънредно непълен и явно би трябвало незабавно да бъде преразгледан”, поучават специалистите.

Друг главен проблем е незадоволителният брой на медицински сестри и санитари, които да дават отговор на потребностите на пациентите за лекуване и рехабилитация. Според специалистите поради ниските заплати и неподходящите условия на труд, равнището на личния състав, изключително на санитарите, е неприятно.

„ Това, в композиция с несъответстващо образование и контрол, безспорно усилва риска от малтретиране на настанените “, прибавят проверяващите. Според Комитета за битка с изтезанията „ непрекъснатият дефицит на личен състав основава усещането, че в Министерството на здравеопазването грижите за психологичното здраве не се правят оценка задоволително “.

„ За страдание направените заключения от визитата през 2020 година сочат, че българските управляващи не съумяват да схванат напълно какъв брой е значимо да има съответен брой чиновници и че би трябвало да работят уверено, с цел да отстранят този проблем “, написа още в отчета.

Реакцията на писхиатриите и институциите

„ При вътрешното следствие, което си направих и санитарите, и сестрите споделят, че това са дръжки на метли. Склонна съм да имам вяра, тъй като отново споделям: аз не съм виждала, не съм чувала да се оплакват консуматори, че са бити и измъчвани “, споделя Бистра Георгиева, шеф на дом в село Говежда.

От общественото министерство обявиха, че за някои от домовете към този момент са сезирали прокуратурата.
Инспектирана е и държавната психиатрична болница „ Св. Иван Рилски " край София. Като проблем са регистрирани отдалечената й локация и дефицита на личен състав.

„ По стандарт и по разпоредба би трябвало да вземат участие петима души на един човек. Ние в никакъв случай нямаме на работа петима души личен състав в едно поделение “, разяснява доктор Цветеслава Гълъбова, шеф на болничното заведение.

Следващата инспекция на специалистите от Съвета на Европа ще е на изискванията в българските затвори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР