Връзката на 6-и блок с енергийната система е спряна в

...
Връзката на 6-и блок с енергийната система е спряна в
Коментари Харесай

Украйна спря Запорожката АЕЦ от съображения за сигурност

Връзката на 6-и блок с енергийната система е спряна в 03:41 локално време

Запорожката АЕЦ напълно спря да работи, оповестява украинският нуклеарен оператор " Енергоатом ", съобщи Ройтерс.

Функционирането на която се намира под контрола на съветските сили, бе изцяло прекратено, като това съставлява мярка за сигурността на централата, заяви през днешния ден украинската енергийна компания.

Компанията посочи, че е прекъснала връзката на шестия блок на атомната електроцентрала с електрическата мрежа в 03:41 ч. локално време.

" Провежда се подготовка за изстудяване му и привеждането му в студено положение " , съобщи " Енергоатом ".

Компанията " Енергоатом " съобщи още, че през вчерашния ден е съумяла да възвърне инфраструктурна връзка на централата с електрическата система, която съгласно " Енергоатом " е била развалена от съветски обстрел. По този метод още веднъж е станало допустимо зареждането на централата от украинската енергийна система.

" Бе взето решение за прекъсване на блок номер 6 и за привеждането му в най-сигурното положение - студеното ", се споделя още в изказване на енергийната компания.

" Енергоатом " акцентира в това време, че рискът от нанасянето на спомагателни вреди на въпросната инфраструктура " остава висок ", което би основало нужда от " зареждането на централата с дизелови генератори, като това решение би било краткотрайно, като бъдат взети поради софтуерният запас и наличното количество дизелово гориво ".

Киев прикани в сряда всички поданици на окупираните от Русия региони към Запорожката АЕЦ, която е най-голямата атомна електроцентрала в Европа, да се изтеглят в името на личната си сигурност.

Русия и Украйна взаимно се упрекват в обстрел на централата, който може да докара до нуклеарна злополука.

Украинският президент Володимир Зеленски прикани регионът към централата да бъде демилитаризиран.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР