Връзката между проблемите със съня и наднорменото тегло вече е

...
Връзката между проблемите със съня и наднорменото тегло вече е
Коментари Харесай

Не спите добре, храните се много - има връзка

Връзката сред проблемите със съня и наднорменото тегло към този момент е напълно публична, оповестява Express.

След като неотдавна бе открито, че безсънието води до нараснала заплаха от сърдечни болести, в този момент ново изследване на Университета Съри потвърди, че тежестта и сънят са свързани много тясно.

Според проф. Дерек Дайк една нощ, в която не сте се наспали пълноценно, може да наруши действието на стотици гени, които контролират възбудата, имунната система и способността ви да се справяте със напрежението. Липсата на здрав сън също по този начин покачва производството на хормони, свързани с трупането на тегло и задейства чувство за потребност ог сладки и мазни храни.

" От известно време се знае, че нарушаването на часовника на тялото ви може да докара да качване на килограми ", изяснява доктор Джулиан Грифин, началник на отдела за проучване на човешкото хранене към университета.

Сега обаче екипът е разкрил, че мазните кафези имат личен вътрешен биологичен часовник и когато естествения темп ден-нощ в тях се наруши, вероятността да се натрупат калории става по-голяма. Колкото по-несинхронизиран са вътрешните ни часовници с нашия метаболизъм, толкоз по-голям е рискът запасяването на организма с непотребни калории. В рамките на изследването излиза наяве, че хората, които спят по 5 или по-малко часа на нощ имат с 15 % по-високо количество на хормона грелин спрямо тези, които спят общоприетите 8 часа. Грелин е прочут още като " хормонът на глада " и е открит през 1999 година от японски учени.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР