Връзката между качеството на висшето образование, финансирането на висшите училища

...
Връзката между качеството на висшето образование, финансирането на висшите училища
Коментари Харесай

Студенти искат от Денков повече пари за ремонт в общежитията

Връзката сред качеството на висшето обучение, финансирането на висшите учебни заведения и достъпа до обучение за всички студенти разясниха на среща министър-председателят акад. Николай Денков и управлението на Националното посланичество на студентските препоръки (НПСС) в България.


Предложението на държавното управление за отпадането на таксите за образование на студентите държавна поръчка в университетите, което сега е на публично разискване, беше единомислещо подкрепено от членовете на НПСС. Студентите показаха мнение, че качеството на образованието е най-големият проблем в системата и е най-важното за бъдещето на младежите. Премиерът акад. Денков акцентира, че когато страната финансира едно висше учебно заведение, то обществените средства би трябвало да бъдат свързани с това по какъв начин се обезпечава качеството на образованието.

„ Финансирането би трябвало да бъде обвързано с качеството на преподаване и вашето мнение в това отношение е доста значимо и би трябвало да бъде регистрирано ”, съобщи министър председателят пред младежите. Диалогът на държавното управление със студентите ще продължи и в бъдеще.

По връзки на настояванията на студентите за увеличение на средствата за ремонт на общежитията в страната, както и на размера на студентските и докторантските стипендии, министър-председателят акад. Денков се ангажира страната да продължи да работи в тази посока. В бюджета за 2024 година са планувани спомагателни 100 млн. лева за тази цел.

Студентите регистрираха като позитив, че стипендиите са се нараснали от 1 октомври предходната година. От 85 лева минималната стана 120 лева, а оптималната се подвигна от 180 на 200 лева Премиерът напомни, че за по-високите стипендии бяха отделени 6 млн. лева обществени средства до края на 2023 година

Акад. Николай Денков благодари на представителите на НПСС за концепциите им по въпросите, които засягат висшето обучение у нас. От своя страна те подариха на министър-председателя статуетка в символ на признателност и благодарност за взаимната им работа през последните години и за поддръжката му при вземането на значими решения в областта на висшето обучение. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР