Враца, Плевен и Сливен в криза за специалисти. Медицинската ДАНС

...
Враца, Плевен и Сливен в криза за специалисти. Медицинската ДАНС
Коментари Харесай

Проблем! Не стигат детски лекари, хирурзи, алерголози - риск за населението на цели области


Враца, Плевен и Сливен в рецесия за експерти. Медицинската ДАНС хвана лечебните заведения в близо 900 нарушавания повече през 2018 година по отношение на миналата година

Редица нарушавания в лечебните заведения, усложнен достъп до профилирана здравна помощ в разнообразни елементи на страната, занижено качество на оказваната грижа и неспособност лечебните заведения да покриват разноските си с приходите от реализираната активност.

До тези заключения стига последният отчет на Изпълнителна организация “Медицински одит” след осъществени от контролния орган инспекции на активността на лечебните заведения у нас.

Общо 778 инспекции са осъществени от така наречен медицински ДАНС през 2018 година От тях 744 са по сигнали, като най-вече са тези от жителите, следвани от здравното министерство и Министерство на вътрешните работи, ДАНС, прокуратура.

Установени са

1230 нарушавания

- с 892 повече от тези през 2017 година

От тях 846 били в пловдивската частна болница “Тримонциум”, написа в отчета.

Основните сигнали от жители са свързани с настъпили проблеми в здравословното положение и гибел на родилки и бебета. През 2018 година ИАМО е проверилa 27 сходни проблема. От тях 16 са за умряли новородени. През 2017 година организацията е разследвала единствено два такива случая.

Сред посочените в отчета на медицинския данс резултати от инспекциите участва и сливенската МБАЛ “Д-р Иван Селимински”, където през август 2018 година, ден откакто роди първородната си щерка, умря Ренета Томова. В него се показва, че “оказаната здравна помощ на родилката не е в задоволителен размер и качество. Образувано е административнонаказателно производство”. До същия извод контролните органи стигат и при още 7 случая. Те вършат и умозаключение, че “с влизането в действие на Наредба 19 от 2014 година, регламентираща тогава медицинския стандарт по “Акушерство и гинекология”, е било анулирано условието за наложителна връзка сред равнищата на подготвеност на структурата по АГ с това на структурата по неонатология, което е причина за понижаване на качеството на диагностично-лечебния развой при новородени”. Тази разпоредба бе анулирана през 2016 година

Нарушения са открити и в Националната профилирана болница за лекуване на хематологични болести. Близки на 5-има пациенти, умряли, след терапия там, подадоха през 2018 година сигнали до ИАМО, че гибелта им се дължи на вътреболнична зараза. Затова организацията стартира инспекция на организацията на работа, лекуването и хигиената. Тя открива редица нарушавания, формирано е произвеждане и са отправени рекомендации за отстраняването им.

“Въпреки това не са

подхванати дейности

от страна на

ръководството”,

написа в отчета.

Недостигът на разнообразни експерти, както и неравномерното им териториално систематизиране, поставяt в риск обезпечаването на нужните за популацията съответни медицински грижи, открият инспекторите. Рисковите специалности са паразитология, неврохирургия, кардиохирургия, алергология, педиатрия и съвсем всички детски специалности, токсикология, имунология, ядрена медицина, лицево-челюстна хирургия, пластично-възстановителна и естетична хирургия, здравна генетика, лъчелечение, ангиология и съвсем всички детски специалности.

Враца е една от областите с най-затруднен достъп до профилирано лекуване, защото там липсват експерти по 22 медицински специалности. В отчета се показват още Плевен и Сливен, само че там неналичието се показва в надлежно експерти по 5 и 8 медицински специалности.

“Анализът постанова и извода, че лечебните заведения не могат да покриват разноските си с приходите от реализираната активност и натрупват отговорности, което води до тяхната декапитализация. Влошеното икономическо положение оказва въздействие върху качеството на здравната услуга и положението на болниците”, написа още в документа.

Източник: 24 часа

https://www.24chasa.bg/novini/article/7363009
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР