Враца. Кризисната ситуация, предизвикана от обилното снеготопене и състоянието на

...
Враца. Кризисната ситуация, предизвикана от обилното снеготопене и състоянието на
Коментари Харесай

Областният управител на Враца Малина Николова: Кризисната ситуация, предизвикана от обилното снеготопене и състоянието на хидротехническите съоръжения в областта, е преодоляна

Враца. Кризисната обстановка, провокирана от изобилното снеготопене и положението на хидротехническите уреди в област Враца, е преодоляна. Това уточни регионалният шеф на Враца Малина Николова, оповестиха от Областната администрация . Нивото на реките се намалява на територията на всички общини, както и в крайната точка по поречието на р. Скът – град Мизия, където все още е 190 см, при сериозни 290. Наблюдава се и забележителен спад на язовирите. Продължава осъществяването на спешните ограничения за бент. “Рогозен “ в община Хайредин, които целят предотвратяването на бедствено състояние при идните пролетни превалявания.
„ Благодарение на напъните на Пожарна сигурност и отбрана на популацията – Враца, ОД на Министерство на вътрешните работи – Враца, Областна администрация – Враца, строителните компании „ ПЪТСТРОЙИНЖЕНЕРИНГ “АД, „ ГАРАНТ 90 – ЦОНЕВ И съдебна икономическа експертиза “ООД и Община Хайредин и този път се справихме с бедствената обстановка “, съобщи регионалният шеф.
„ Мерките, които предприехме в този миг са спешни и вземат решение отчасти проблемите. За цялостното преодоляване на рецесията с техническите уреди на територията на община Хайредин за следващ път средствата, предоставени от Министерски съвет са решението, с което заканите за популацията в нашата област се преодоляват. През 2016 година Правителството даде на Областна администрация – Враца средства, с които бяха осъществени две значими и съответни ограничения за бент. “Рогозен 1 “ и обезпечаване естествената проводимост на реките в област Враца. Ако регионалната администрация не беше упълномощила и изпълнила социална поръчка „ Планово разчистване на речни сектори, отвън урбанизираните територии в област Враца “ на стойност 164 260 лева за 20 сектора на реките Скът, Лева, Бързина, Огоста и Върбишка бара в общините Борован, Бяла Слатина, Враца, Мизия и Хайредин, през днешния ден проводимостта им нямаше да бъде обезпечена и заплахата от наводняване оставаше в цялостна мощ. С осъществяването на контракт за неотложни аварийно-възстановителни действия по подсилване на преливника на бент. “Рогозен 1 “ на стойност 93 576 лева Областна администрация – Враца овладя ситуацията в община Хайредин за 2 години. Ясно беше декларирано на кмета на Хайредин, че това е краткотрайна мярка и той би трябвало да предприеме дейности по правенето на механически планове за проблематичните язовири, които да внесе за финансиране пред Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне или като планово предложение по Оперативна програма “Околна среда “. Проектите на общината са подготвени, само че не са внасяни за финансиране досега. Това наложи Правителството да предприеме незабавни дейности за финансиране на готовите планове и обезпечи бюджетни средства в размер на 3 млн.лв. за тяхното осъществяване “, добави Малина Николова.
Областният шеф изрича признателност на Правителството на Бойко Борисов, държавните служби и строителните компании, които не позволиха да се повторят събитията от 2014 година в област Враца.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР