Вратата за избори е открехната, заяви пред БНР политологът Атанас

...
Вратата за избори е открехната, заяви пред БНР политологът Атанас
Коментари Харесай

Политологът Атанас Радев: Вратата за избори е открехната

Вратата за избори е открехната, съобщи пред БНР политологът Атанас Радев.

" Имам възприятието, че на " Дондуков " 2 някой е върнал календара на 28 януари 1997 година и може би някой дава ум във връзка с държанието - подобен паралел се направи дори в медийното пространство - за държанието на президента Петър Стоянов тогава и държанието на Румен Радев сега ", разяснява той.

Според него  президентът е отговорен до такава степен, че не е в ролята си на съдия и не оказва помощ за сформиране на държавно управление . Проблемът е, че  това е поредно държание на президента  и той възприема това като държавническа роля, акцентира политологът. 

Той посочи, че би трябвало да се направи разграничаване - нашият длъжностен кабинет не е длъжностен кабинет, а е напълно президетски кабинет, зависещ напълно на волята на президента. Никой не може да потърси политическа отговорност от този кабинет, акцентира Атанас Радев. И добави:

" Под една или друга форма министрите са подвластни дори от политическата ориентировка на президента и от неговото утвърждение ". 

По думите му  в последните няколко години се следи деформиране от модела на парламентарната република

" Това на мен ми наподобява в действителност на типичен модел, в който има концентриране на властта в един безспорен монарх и има парламент, който действително видяно всъщност не може да се еманципира. Предвид фрагментацията на партийната система и на самия парламент,  следим усилване на ролята на президента ". 

В момента в България не може да бъде прокарана каквато и да било политика, тъй като нашите европейски сътрудници ни нямат доверие, разяснява още политологът и добави в този смисъл, че страната ни не е пореден сътрудник. 

" В ръцете на парламентарните групи е да се договорят и да сформират болшинство ", сподели още Атанас Радев. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР