Вратата към Европа е през София, а в момента България

...
Вратата към Европа е през София, а в момента България
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки: Вратата към Европа е през София

Вратата към Европа е през София, а сега България е лидер на Балканското придвижване към Европейския съюз. Това съобщи при закриването на интернационалната конференция „ Западни Балкани “ евродепутатът Ангел Джамбазки. Организатори на събитието са Фондацията за европейска промяна New Direction, вицепрезидент на която е членът на EП и групата на Европейските консерватори и реформисти и заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки, и Международния републикански институт (IRI).

„ Надявам се участниците в този диалог да схванаха, че вратата към Европа е през София. За положително или за неприятно, в света има геополитически цикли, само че в този миг, тук и в този момент, България е лидерът на Балканското придвижване към Европейския съюз. Ние подаваме братска, другарска ръка на всеки един от вас. Добре сте пристигнали! Разбира се, има доста неща, които би трябвало да се създадат. Разбира се, има промени във вашите общества, които би трябвало да се случат. И те ще се случат. Но в случай че вашият избор – рационален, свободен, либерален, е Европейският съюз, той минава през братската ръка, която ние ви подаваме от София “, съобщи Джамбазки.

Той обърна особено внимание на ролята на НАТО и нуждата от промени в Европейския съюз. „ НАТО е организацията, от която би трябвало да се взима образец. Много по- проведена, с доста по-плътно наличие. Много по-бързо реагираща от Европейския съюз. Европейският съюз би трябвало да бъде изменен. Неслучайно в заглавието на нашата група в Европейския парламент, с изключение на консерватори, участва и думата реформисти. Eвропейският съюз би трябвало да бъде доста по-бърз, доста по-реактивен, доста по-последователен и по-честен. Какъвто е Северноатлантическият контракт или НАТО “, сподели още Ангел Джамбазки.

Евродепутатът акцентира, че всяка от страните би трябвало да избере своя път. „ Никой не може да бъде принуден да се причислява към един или различен боен или геополитически съюз. Разговорът с всяка една от страните минава през обществото й. И в случай че те решат, постоянно са добре пристигнали. Първо в София, а след това и в Северноатлантическия контракт и Европейския съюз. Този диалог би трябвало да продължи и ще продължи “, приключи Джамбазки. Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пък акцентира, че започването на договаряния за участие в Европейски Съюз на Република Северна Македония и Албания не би трябвало да се отсрочва поради френското предложение за нова методология за договарянията за присъединение.

Тези процеси могат да вървят редом. „ Част от промените, препоръчани от Франция, са допустими за България, само че това не значи, че даването на зелена светлина за започване на договаряния с Република Северна Македония и Албания, би трябвало да се отсрочи до приемането на новата методология. Двата процеса могат да вървят по едно и също време “, съобщи външният ни министър. Екатерина Захариева изрази вяра, че през идващите 6 месеца Република Северна Македония и Албания ще получат зелена светлина за започване на договаряния. „ Понякога съм от най-остро звучащите външни министри за това, че Европейски Съюз не може да вземе решение. Вината не е единствено в съюза. Голяма отговорност имат и страните –кандидатки “, съобщи Захариева. Тя прикани шестте страни да правят нужните промени, въпреки и от време на време те да са мъчителни и скъпи. Външният ни министър направи обзор на постигнатото в процеса на европейската интеграция на шестте страни като акцентира, че „ на Балканите нещата в никакъв случай не са черни или бели “.

Според нея от една страна, да вземем за пример, имаме подписан контракт за другарство и добросъседство с Република Северна Македония, само че въпреки това той не се извършва с задоволително положително движение, изключително в частта за историята. Има отворени доста преговорни глави с Черна гора, само че има блокиран разговор сред Белград и Прищина; лиши година да бъде образувано държавно управление в Босна и Херцеговина и в това време има прогрес в евроатлантическата интеграция с приемане на проект за деяние и съдействие на страната с НАТО. Екатерина Захариева акцентира приноса на България за запазването на европейския фокус върху страните от Западните Балкани. „ Най-важното, което бе реализирано вследствие на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, е, че фокусът не се измести от Балканите и след края му. Европейската вероятност на шестте страни е главен приоритет и на идващото председателстващо трио.

Успяхме да наложим тази тематика на целия Европейски Съюз “, сподели Захариева. - В началото започнахме председателството си с 15 страни - членки, другари на европейската интеграция на Западните Балкани, а в края имахме 26 “. Като образец за опция за по-голяма европейска ангажираност на една от страните–кандидатки – Република Северна Македония, външният ни министър даде и идното взаимно с България председателство на Берлинския развой. Сред главните му цели се възнамерява да бъде свързаността – инфраструктурна, цифрова, връзките сред младежите, екология, обучение и сигурност. В конференцията „ Западни Балкани “ участваха още българският еврокомисар Мария Габриел, министърът на околната среда и водите Нено Димов, заместник- министърът на правораздаването Николай Проданов, Роберт Пшчел – старши специалист „ Русия и Западни Балкани “ в НАТО, посланикът на Европейския съюз в Косово Наталия Апостолова, народни представители, специалисти в региона на геополитиката, интернационалните връзки и националната сигурност, представители на европейските институции и неправителствени организации. На срещата в София бяха разисквани основни тематики, свързани с бъдещето на Западните Балкани като сигурност, миграция и присъединение към НАТО, районно съдействие и подсилване на трансатлантическия ангажимент, провокации и бъдещи значими решения пред района. Проведена бе и „ Кръгла маса на младия политически водач “ за бъдещето на Западните Балкани.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР