Вратарят-легенда Джанлуиджи Буфон сложи официално край на професионалната си кариера

...
Вратарят-легенда Джанлуиджи Буфон сложи официално край на професионалната си кариера
Коментари Харесай

Буфон сваля ръкавиците на 45 г.

 Efbet2023 Horizontal
Вратарят-легенда Джанлуиджи Буфон постави публично завършек на професионалната си кариера на 45-годишна възраст. „ Това е всичко, хора! Вие ми дадохте всичко. Аз ви дадох всичко. Направихме го дружно “, написа той в Туитър.

Световният първенец с Италия от 2006 прекара последния сезон в родния си клуб Парма, като оказа помощ на отбора да финишира четвърти в Серия В и да доближи до осминафиналите за Купата на страната, където тимът бе отстранен от бъдещия победител Интер.

Буфон удължи контракта си с „ пармалатите “ до 2024 година през февруари, само че реши да приключи професионалния си път преди сезон 2023/24. Италианският пазач победи със Суперкупата на УЕФА през 1998/99 по време на първия си престой в Парма, преди да премине в Ювентус през юли 2001 за рекордната тогава сума за вратар от 32 млн. паунда.

Буфон се наслаждения на страхотни триумфи със „ Старата госпожа “, печелейки купата на Серия А 10 пъти в границите на два престоя в Торино, като изигра общо 685 мача за „ бианконерите “. Той обаче не съумя да завоюва Шампионската лига, губейки и трите финала с отбора.

 

„ Днес е ден за всички да си спомнят твоите спиращи дъха спасявания, метода, по който ти надвиши историята, сбогувайки се с феноменални играчи и приветствайки техните наследници, до момента в който оставаше под рамката. Ти показва постоянството и надеждността на първенец, чиято усмивка може да успокои всеки, и извърши последователите и съотборниците си с възприятието, че са в действителност несломими. Ти ни даде причина да мечтаем и сбъдна тези фантазии. Днес се отбелязва краят на една епоха и сме същински признателни, че бяхме част от нея. Ние сме част от твоята история и ти от нашата. Благодарим ти, Джиджи! Пожелаваме ти всичко най-хубаво в бъдещите ти инициативи “, написаха от Ювентус.

Между тези два престоя той бе в Пари Сен Жермен през 2018/19 – във френската столица ветеранът под рамката добави още една шампионска купа в сбирката си. Буфон завоюва и редица самостоятелни оценки по време на забележителната си кариера, в това число 13 наградата за Вратар на сезона в Серия А.

Италианската легенда седи и на девето място в листата с играчи, които имат най-вече мачове за националния тим на страната си – той има цели 176 по време на 21-годишната си кариера със „ Скуадра адзура “, в която стана международен първенец през 2006 и загуби финала на Европейското през 2012.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР