Вратар с нулева увереност и самочувствие, лоша преценка на ситуациите,

...
Вратар с нулева увереност и самочувствие, лоша преценка на ситуациите,
Коментари Харесай

Грозното пате на ЦСКА

Вратар с нулева убеденост и самочувствие, неприятна преценка на обстановките, дискомфорт при всяка центрирана топка, пагубна игра с крайници и удовлетворителен инстикт, заслужен за четвърта дивизия на Бразилия, откъдето бе притеглен в ЦСКА. Така изглеждаше Густаво Бусато в първите си месеци на стадион " Българска войска ", като скоропостижно му бе лепнат етикетът " менте ". И с изявите си той даваше мотиви да отрицателни мнения. Неслучайно и първоначално бе в ролята на " втора цигулка " под рамката на алените. Бразилецът обаче изкара шанс, защото няколко месеца, откакто дойде в Борисовата градина огромната чаша на търпението към Витаутас Черниаускас преля и литовецът, който бе още по-слаб при играта с крайници, седна на пейката за сметка на Бусато. Няколко хлапашки неточности, които доведоха до неприятности за ЦСКА, обаче по този начин и не позволяваха на латиноамериканеца да изтрие петното от аления щемпел, който му бе лепнат още с идването у нас. Той бе обект на насмешки на свои и непознати, като алените последователи непрекъснато се питаха по кое време на " Армията " най-сетне ще бъде притеглен първокласен вратар след " гредите " с Китанов, Черниаускас, Бусато...

Но зад обезпокоените, от време на време граничещи с под паника, изяви на бразилеца, в ЦСКА видяха прикрит капацитет и продължиха настойчиво да залагат на него. А в идващите години Бусато се отблагодари по най-хубавия метод за доверието. Той е вратарят с най-вече мачове за 31-кратните първенци от напускането на именития Джони Велинов през 1992-а насам! 3 десетилетия, в които считаният от цялата футболна общност за менте е рекордьор по участия под рамката за ЦСКА със 126 срещи във всички шампионати. Любопитно е, че под него в тази самобитна ранглиста е актуалният му треньор Стоян Колев с 97.

В сряда против Ботев Пловдив Бусато записа и 61-ата си суха мрежа, откогато е на " Армията ". За огромна част от тях, в това число и в Коматево, той има съдбоносен принос. Срещу жълто-черните Густаво единствен от състава на ЦСКА се ориентира добре при бързо изпълнен свободен удар през първата част и избави отбора си, до момента в който съотборниците му гледаха в неразбиране. Преди това пък бразилецът отрази изстрел на Реда Рабей, останал очи в очи с него. С тези две изяви вратарят безусловно отчая възпитаниците на Желко Копич и имаше основна роля за успеха на ЦСКА.

Сравнявайки фрагменти на Бусато от началото на престоя му в ЦСКА и сегашните му изяви всеки неосведомен ще каже, че не става дума за един и същи човек. Стражът усъвършенства доста играта си с крайници, макар че към момента надалеч от това да бъде наименуван " добър " по този индикатор, а напредъкът в останалите съставни елементи на представянето му е слисващ. Той е доста по-уверен при центриранията, следи деликатно какво се случва на терена и преценя много тъкмо кой е най-правилният миг да напусне голлинията или наказателното си поле и да излезе напред, с цел да пресече подаване. А най-силното му качество е играта един на един против нападателите, като в този детайл е с изрично най-хубав в българското състезание. Едва 20-25 % от обстановките, в които неприятелски състезател излиза очи в очи с бразилеца приключват с гол в мрежата му. Изумителна успеваемост! Рефлексът му също много се усъвършенства. Бусато се отличи с основни намеси в съвсем всеки от значимите мачове на ЦСКА през този сезон - против Македония ГП, Сейнт Патрикс, Базел, ФК ЦСКА 1948 Сф, Левски, Ботев Пловдив...

А сърцата на алените последователи бият една концепция по-леко, даже когато неприятелски състезател се отскубне зад отбраната. Защото там подготвен да се намеси е Бусато - грозното пате на ЦСКА, което в границите на няколко години означи невиждан напредък, с цел да се трансформира в най-постоянния футболист на армейците.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР