Връщате през задната врата политиката на постната пица със съдействието

...
Връщате през задната врата политиката на постната пица със съдействието
Коментари Харесай

Василев тотално превъртя, скочи на ГЕРБ и служебния кабинет: Връщате през задната врата пицата

Връщате през задната врата политиката на постната пица със съдействието на служебния кабинет, обърна се съпредседателят на „ Продължаваме Промяната “ Асен Василев към Делян Добрев от ГЕРБ-СДС по време на второто четене на удължителния закон за бюджета. Двамата влязоха в спор за упования държавен дълг за идващите години и за обществените заплащания. Заради вашето ръководство на финансите, страната я докарахте до такава степен, че в идващите три години би трябвало да изтеглим 38 милиарда лв. нов дълг, упрекна го Добрев.

Асен Василев съпостави двете версии на консолидираната фискална стратегия за 2023 година, създадена от служебния кабинет – едната с бюджетен недостиг от 3 %, другата – с 6,6 %. По думите му разликата е 5,5 милиарда лв. спомагателен недостиг във втората версия. Той означи, че приходите в програмата, в която има повече харчене, са с 500 млн. лв. по-малки. Общо 3,711 милиарда от останалите 5 милиарда в действителност отиват за финансови разноски и прехрана – все пера, по които може да се краде, където стоят всичките типове публични поръчки, които знаем какъв брой кристално се организират, сподели Василев.

Служебният кабинет не е опрощение за това Националната организация по приходите (НАП) и Агенция „ Митници “ да не работят, а още по-малко да се каже – Национална агенция за приходите и „ Митници “ не работят, по тази причина дайте да не планираме разноски в бюджета и да планираме по-ниска приходна част – това е цялостно безсрамие, разяснява той. Натоварване на бюджета от обществени разноски няма, то идва от спомагателни разноски за прехрана, спомагателни финансови разноски и планувани по-малко доходи, разяснява Василев. По думите му в този момент явно се връщаме към времената, когато не събираме налози от избрани компании, когато раздаваме пари за поръчки на други избрани компании, а обществените разноски отиват назад във фризера.

В отговор служебният министър на финансите Росица Велкова изясни от кое място идва нарастването на финансовите разноски и разноските за прехрана. Европейските средства, разноските по Плана за възобновяване не се усвояват, те се трансферират и се натрупват в идната година, защото, в случай че не бъдат осъществени тези разноски, няма да получим второ и трето заплащане, тъй като има капиталови планове, които би трябвало да се случат, уточни тя. Следващата година е последна година на разплащане на остарелия програмен интервал, което също усилва финансовите разноски и води до нарастване на разноските за прехрана, защото част от европейските средства се разходват и посредством разноски за прехрана, а освен през финансовите разноски, добави Велкова. Тя уточни, че разновидността на консолидирана стратегия, в който са реализирани 3 % недостиг, е работен с допускането, че всички понижени ставки ще бъдат възобновени от 1 януари, само че с признатите данъчни закони това си остава едно допускане.

Национална агенция за приходите и „ Митници “ работят и реализират събираемост, данъчно-осигурителните доходи ще бъдат преизпълнени, само че забавното е кои налози ще бъдат преизпълнени и къде ще имаме несъблюдение, разяснява финансовият министър. Ще имаме преизпълнение на осигурителните вноски, на налога върху приходите на физическите лица, защото бяха увеличени хонорари, и другото нарастване е в предплатения корпоративен налог, уточни тя. Няма да осъществим Данък добавена стойност в размер, очакван от Народното събрание, само че общо имаме преизпълнение на данъчно-осигурителните доходи, добави Велкова.

Делян Добрев (ГЕРБ-СДС) разяснява, че не приема тъкмо Асен Василев да приказва за публични поръчки и за корист с тях. От всички 25 държавни управления до момента, вашето е държавното управление, което изхарчи най-вече пари, без никаква процедура, с имейли, разяснява той. Заради вашето ръководство на финансите, страната я докарахте до такава степен, че в идващите три години би трябвало да изтеглим 38 милиарда лв. нов дълг, сподели още Добрев и уточни, че за последните 37 години са изтеглени 37 милиарда дълг. Спомням си ваше заричане, че няма да има един човек под линията на бедността, и какво се оказа – 1 млн. души живеят под линията на беднотия от януари 2023 година, обърна се той към Василев.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР